Garbiñe Muguruza es va apuntar ahir, amb 22 anys, la primera victòria en un Grand Slam, en vèncer a la final de Roland Garros la nord-americana Serena Williams, que perseguia el seu 22è gran de la seva extensa carrera, per 7-5 i 6-4, en 1 hora i 43 minuts. Muguruza, quarta raqueta del món, ascendirà al segon lloc del rànquing, i es converteix en la segona espanyola que obté el títol a la terra batuda parisenca, 18 anys després de l'últim dels tres triomfs d'Arantxa Sánchez Vicario. Muguruza va aconseguir el triomf en la cinquena pilota de partit, un final una mica estrany perquè va ser un globus defensiu que Williams va donar per dolent però que va caure en la línia de fons. "Sabia que contra una rival tan potent havia d'estar concentrada en tot moment, portar el control del partit", va confessar la guanyadora.

En la seva segona final d'un gran, després de la que va perdre l'any passat davant de Williams a Wimbledon, Muruguza va produir un joc sense complexos, molt agressiu en tot moment. La seva rival, de 34 anys, també va atacar en tot moment el joc de l'espanyola, sobretot amb el segon servei, però la defensa de Muguruza va ser excepcional i va aguantar, una i altra vegada, les envestides de la nord-americana. Potser va ser el servei el punt més feble del joc de la tennista establerta a Barcelona, amb un baix percentatge de primers (58%) i fins a nou dobles faltes, algunes en moments clau. Però va ser l'espanyola qui va dominar els intercanvis, qui va portar en tot moment la iniciativa.

Muguruza va destronar la menor de les Williams, que buscava a París aixecar el seu títol 22 en un gran i igualar d'aquesta manera la marca històrica de l'alemanya Steffi Graf. Però aquest rècord haurà d'esperar. La nord-americana, que quan l'any passat va vèncer Muguruza a la final de Wimbledon semblava inabastable, encadena així tres grans sense victòria, fet que pot interpretar-se com un signe del seu declivi. Tot el contrari que Muguruza, que s'ha mostrat molt més madura al llarg de tot el torneig i, sobretot, a la final, en cap moment intimidada pel repte. Nascuda a Veneçuela però resident a Barcelona des dels 6 anys, se'n va del torneig havent aconseguit un ple de sets després d'haver cedit el primer de la quinzena contra l'eslovaca Anna Karolina Schmiedlova.

Avui es disputarà la final masculina entre Novak Djokovic i Andy Murray. El tennista serbi es pot convertir en el vuitè jugador de la història que aconsegueix tenir al seu palmarès els quatre Grands Slams.