El 1989, Magic Johnson, Abdul-Jabbar, James Worthy i companyia avançaven decidits cap al seu tercer anell consecutiu de la NBA dirigits per Pat Riley fins que, en la final, es varen trobar amb els Detroit Pistons. Isaiah Thomas i Joe Dumars van superar els cinquanta punts entre tots dos en tots els partits d'aquella final. Thomas i Dumars van ser els executors dels Lakers, però, més enllà de les estadístiques, per a la història quedarà la llegenda d'uns Pistons, «Bad Boys», que s'emportaven el títol gràcies a la defensa dissenyada per un altre nom mític de les banquetes, Chuck Daly, i per la duresa amb què jugaven els seus pivots. Causants del sobrenom de «nois dolents»: Bill Laimbeer, Dennis Rodman i Rick Mahorn. Aquest últim, prototipus de pivot baix i sense gran talent ofensiu que aconsegueix jugar amb èxit durant més d'una dècada a la NBA, serà a partir de demà a Girona ensenyant els secrets per convertir-se en un pivot consistent a més d'una trentena de pivots de molts països europeus que s'han apuntat al seu campus «Rick Mahorn Big Man Camp».

Inspirat en un campus per a pivots reconegut als Estats Units que es feia cada estiu a Hawaii, «Pete Newll Big Man Camp», el campus de Rick Mahorn és un intent de traslladar-ho a Europa amb l'atractiu de la presència de l'històric pivot dels Detroit Pistons que, d'entrada, ja deixa prou clara la seva filosofia d'antic «Bad Boy» en la presentació dels dies d'entrenaments a Girona: «A vegades has de ser dolent per jugar bé».

El campus per a jugadors alts de Rick Mahorn es fa dins del marc de la Lliga d'Estiu que organitza aquests dies a Fontajau l'acadèmia Europrobasket. Dirigida pel nord-americà Brad Kanis -un pivot amb experiència en lligues de països com l´Uruguai, Síria o Taiwan, i que aquest any ha jugat amb el Quart - Europrobasket té des de fa anys el seu escenari principal al pavelló de Fontajau i es dedica a entrenar joves jugadors estrangers, sobretot nord-americans, que es passen unes setmanes o mesos a Girona fent, bàsicament, treball de millora individual amb l'objectiu de créixer com a jugadors i intentar trobar un equip per jugar en alguna lliga professional.

Aquesta «European Summer League Spain» és el punt àlgid de la temporada d'Europrobasket. Des de demà, dimecres 1 de juny, fins al dia 10, els jugadors participants s'entrenaran i a la tarda s'enfrontaran en els partits d'aquesta lliga d'estiu, que ja té confirmada la presència de jugadors nord-americans, grecs, ucraïnesos, russos i anglesos. Els entrenaments aniran a càrrec del grec John Tsirogiannnis, ajudant de Xavi Fernández en el primer equip de l´Uni aquesta temporada; del seu compatriota Dimitrios Kyriakou; de l'espanyol Manolo Povea, extècnic de Clínicas Rincon a LEB Or i aquesta temporada al Medac de Lliga EBA, de l´holandès Thomas Roijakker i de l'italià Daniele Aniello. En els entrenaments també hi participarà el pivot polonès del Besiktas Macej Lampe, amb passat a Barça, Baskonia, Madrid o Houston Rockets que sol col·laborar habitualment amb Europrobasket.

Els jugadors del campus de Rick Mahorn faran els seus entrenaments específics al matí en el pavelló de Fontajau i a la tarda participaran en els partits de l´«European Summer League Spain» com un equip més.