Ian Millar té 69 anys i ha fet de genet durant bona part de la seva vida. Tants anys de dedicació i uns resultats més que notables l'han convertit en l'esportista amb més participacions en uns Jocs Olímpics. Fins a deu vegades, des de Munic 1976 fins a Londres 2012, el canadenc ha vist de ben a prop la flama encesa al peveter de torn. Igualar una fita així és gairebé impossible i a casa nostra ens hem de conformar amb les sis participacions del català Manel Estiarte, tota una institució al waterpolo nacional i internacional. A la província de Girona difícilment es viurà mai el cas d'Ian Millar, però acostar-se a Estiarte ja no és un impossible després que ahir es confirmés que el ceretà Josep Antoni Hermida participarà a la cita olímpica de Rio de Janeiro d'aquest mateix estiu. Seran els cinquens Jocs del ciclista qui, a punt de complir 38 anys (els farà a l'agost), pot presumir d'una medalla de plata a Atenes 2004 i d'haver estat campió mundial i europeu.

Hermida optava a un bitllet i ahir tot va quedar resolt després que la Unió Ciclista Internacional (UCI) va tancar la classificació per països (amb la suma dels punts acumulats pels corredors des del maig del 2015 fins al mateix mes del 2016), situant Espanya en tercera posició i atorgant-li així fins a tres places olímpiques a tenor de la puntuació de cada esportista (un dret al qual també han tingut accés Suïssa, França, República Txeca i Itàlia). És aquí on Hermida tenia molt a guanyar. El ceretà ha estat el segon millor ciclista estatal d'aquests dos últims anys:?va acumular 1.032 punts UCI la temporada passada i actualment en suma 861, col·locant-se només per darrere de Carlos Coloma, que en té 1.114. Amb aquests resultats, obté automàticament una de les tres places que donen dret a participar als Jocs de Rio, que se celebraran del 5 al 21 del mes d'agost vinent.

Aquella meravellosa plata

Molt probablement, els d'enguany seran els últims jocs de Josep Antoni Hermida. En la seva cinquena participació, el ceretà segur que té en ment intentar imitar el seu millor resultat:?la medalla de plata que va obtenir l'any 2004 a Atenes. Tret de la desena posició final a Pequín, el 2008, en les altres dues ocasions ha fregat el podi. A?Sidney, en els seus primers Jocs l'any 2000, Hermida va rubricar una meritòria quarta plaça final. El mateix resultat que va obtenir ara fa quatre anys, quan va quedar-se amb la mel als llavis a Londres. A?tots aquests bons resultats, cal sumar-li el Mundial del 2010 i fins a tres campionats d'Europa.