m

edalla de bronze. Molt content pel resultat, sabent com arribàvem aquí. Als Jocs de Rio arribaré al cent per cent. No ho dubteu». Això escrivia a Twitter ahir a la tarda el taekwondista figuerenc Joel González després d'assegurar-se un lloc en el podi el el Campionat d'Europa absolut de Montreux (Suïssa) en la categoria de menys de 63 quilos. Un nou èxit internacional i un premi a la constància d'un González que en els últims mesos amb prou feines ha pogut entrenar-se. L'únic campió olímpic individual masculí de la delegació espanyola en els Jocs de Londres es va lesionar al genoll el passat desembre a Mèxic, entrebancant-se amb un cable abans de competir, i tot i que aquella desgràcia no el va privar del bitllet olímpic gràcies als punts que tenia acumulats, sí que l'ha deixat fora del tatami fins ahir a Suïssa.

El polonès Jaroslaw Mecmajer el va acabar eliminant en semifinals d'una competició que ha guanyat dos cops, la darrera vegada just abans dels Jocs de Londres, però, aquest cop, el bronze té regust de gran èxit després que en els últims mesos Joel González s'hagi passat moltes més hores del seu entrenament fent sessions de fisioteràpia que no pas sobre el tatami. El seu notable resultat d'ahir a Suïssa fa tornar el somriure a la cara d'un?Joel González que, competint en una categoria diferent de la de Londres aspira a arribar Rio sent prou competitiu per lluitar per una segona medalla olímpica (salta del menys 59 del seu or del 2012 al menys 68 perquè el menys 63 no forma part del programa olímpic).

De Londres a Rio de Janeiro hauran passat quatre anys molt moguts per a Joel González. El figuerenc ha deixat de ser un esportista desconegut a tenir molta presència en els mitjans. Ha treballat per la Lliga de Futbol Professional en matèria de frau en l'esport, té estudis de criminologia, i és mundialment reconegut com l'artífex del canvi d'estil en els taekwodistes. Dels més baixos i potents s'ha passat a uns anys on tots els països busquen el model «Joel González»: un lluitador més alt i flexible.

Entremig, per altra banda, Joel González també ha viscut la cara amarga de les lesions. Entre el 2013 i el 2014 va passar-se catorze mesos lluny dels tatamis per un trencament del lligament al genoll esquerre. Molts problemes de genolls que no li van impedir ser subcampió mundial el 2015 a Rússia, i ara, després de cinc mesos més aturat per la lesió a Mèxic, torna a somriure amb la seva vuitena medalla en una gran competició internacional. El bronze que va guanyar ahir a Montreux. A només tres mesos de la cita olímpica d'aquest estiu.