Albert Corominas és pura passió. El piragüisme és la seva vida, la seva motivació i la seva feina. Té 34 anys i des d'en fa ja força és l'entrenador de la secció al CN Banyoles. Ell és l'encarregat d'aixecar el portar de l'hangar cada dia a primera hora i d'abaixar-lo quan ja no hi queda ningú a darrera hora del vespre. Per allà hi han passat un munt de joves palistes amb ganes de practicar el piragüisme o simplement de divertir-se amb la piragua. Alguns han quedat atrapats, com a ell li va passar, per l'encant d'un esport que enganxa, i s'han integrat a la secció a les ordres de Corominas. Un d'ells és Pol Busquets, que des de ben petit ha crescut al club sota la batuta del tècnic. Ara, amb tot just 19 anys i després de brillar en categories inferiors, Busquets té l'oportunitat de fer quelcom important en categoria sènior. L'oportunitat li brinda el seu entrenador i ara també ja company, amb qui formarà el k2 que aquest cap de setmana competirà a Banyoles en el Campionat d'Espanya de marató. L'objectiu és d'allò més ambiciós: classificar-se per a l'Europeu.

«En Pol ve de les categories inferiors, on ha aconseguit moltíssimes medalles en àmbit nacional i internacional. L'he entrenat jo tota la vida i ens coneixem molt bé. Tenim molta confiança i feeling, que és important perquè són moltes hores d'entrenaments», explica Corominas. El banyolí ha escollit Busquets confiant que puguin formar la parella idònia. «Està preparat i molt motivat. Jo també. Entre ell que és jove i jo que sóc més experimentat ens podem fusionar molt bé i donar molta guerra», afegeix.

El retorn a la marató

Sis anys després de proclamar-se subcampió del món en K2 a Banyoles (2010) en segurament un dels seus millors moments com a esportista, Corominas ha decidit tornar a la marató, modalitat que havia deixat mig aparcada per dedicar-se al quadratló i al caiac-mar. «Es va presentar l'oportunitat de fer el Campionat d'Espanya a Banyoles i m'ho vaig rumiar. Després vaig tornar-m'hi a posar seriosament, triar company i ja hi som pel tros», diu Corominas, que reconeix que si bé no competia, «mai» ha deixat d'entrenar la marató.

Els dos banyolins fa més de tres mesos que entrenen junts aquesta modalitat preparant aquest campionat. El repte d'assolir una plaça per a l'Europeu, que tindrà lloc al juliol a Pontevedra, és important. Només els dos primers classificats aconseguiran el bitllet. A l'estany hi competiran també, entre altres, el k2 que formen Ivan Alonso -campió mundial-i Diego Piña o el d'Emilio Merchán i Alejandro Sánchez, els dos més forts en àmbit estatal de la modalitat. El fet de remar a casa no donarà cap avantatge però Corominas sí que espera que suposi «un plus» per al k2 banyolí. «El circuit no té cap secret perquè no hi ha marees, ni pedres, ni cap parany que et pots trobar en altres indrets. Competir amb el suport de la teva gent sempre va bé», diu. A més a més de Corominas i Busquets, el CN Banyoles tindrà una tercera representant a l'estatal. Es tracta d'Aurora Figueres, setena a l'Europeu d'Eslovènia i onzena al Mundial d'Hongria de ?l'any passat, que parteix amb opcions de pujar al podi i aconseguir medalla.

Un cop acabi el campionat d'Espanya de marató, hagi aconseguit o no bitllet per a l'Europeu, Corominas tornarà al surfski (caiacmar) per disputar el selectiu del 4 de juny a Barcelona per ser a l'Europeu que tindrà lloc a Sardenya al setembre.