«Em demostraria a mi mateix que això val la pena, que les decisions són meves, i que per molt que em vulguin tombar, seguiré dret». Aquesta és la declaració d'intencions de l'atleta de Lloret Àngel Mullera, que s'ha marcat entre cella i cella l'objectiu de reaparèixer l'agost de l'any que ve al Mundial de Londres, poques setmanes després que s'hagi aixecat la seva sanció de dos anys per haver-se negat a passar un control antidopatge el juliol passat. Mullera, de 32 anys, ha decidit traslladar el seu enfrontament amb el Consell Superior d'Esports (CSD) a les pistes, demostrant la seva capacitat de refer-se després d'un càstig tan sever. I això gairebé descarta del tot continuar-lo per la via judicial, per no perdre més diners «i evitar desgastar-me psíquicament i física, ja que necessito desconnectar i arribar al setembre amb molta força i energia per començar la preparació del Campionat del Món de Londres de 2017». Ho faria competint en 3.000 obstacles, la seva prova, la que vol seguir practicant «fins que se m'acabi la benzina i plegui».

La carrera de Mullera no ha tingut respir des dels Jocs de 2012. Un article del diari As pocs dies abans de la cita olímpica destapava els presumptes plans de dopatge d'un atleta de l'equip espanyol i el seu nom va ser assenyalat. Va poder competir pels pèls, en contra de la voluntat del CSD, gràcies a un recurs al TAS, que obligava la Federació Espanyola a readmetre'l. El 2013 va tornar a quedar assenyalat quan va donar positiu per cortisona al campionat d'Espanya d'Alcobendas, on s'havia imposat, tot i que allò tampoc va poder-lo tombar: l'atleta selvatà és asmàtic i per prescripció mèdica pren un medicament, Pulmicort, des de feia 12 anys. Això el va eximir.

El cop que podia haver estat definitiu va arribar a finals de l'any passat, quan el CSD?li va retirar la condició d'esportista d'elit per un assumpte de dopatge que, en realitat, no era cap positiu, sinó la seva negativa a passar un control fora de l'horari i el lloc establert de manera oficial. Aquells fets van passar el 16 de juliol de 2015, la data a partir de la qual es compta la posterior sanció de dos anys que li van imposar. Mullera sempre ha defensat que mai es va negar a passar aquella prova. Segons ell, es trobava a les pistes d'atletisme de Lloret, el lloc fixat pel control, el dia i l'hora assenyalat, però ningú va aparèixer. Després, va tornar a casa, i quan els agents encarregats de l'anàlisi van anar-lo a trobar allà, va ser quan no els va voler atendre al·legant que no era el moment.

L'atleta gironí, tres cops campió d'Espanya de 3.000 obstacles, i bronze a l'Europeu de 2014, sempre s'ha sentit perseguit per les autoritats polítiques espanyoles des de l'incident de 2012 que gairebé el deixa sense anar als Jocs de Londres. Ara la capital anglesa torna a ser el seu objectiu. Mullera no ha deixat l'activitat esportiva i a banda de córrer també practica tennis i juga a futbol, entre altres disciplines. «Ja m'estan tornant les ganes i la motivació i això és el que necessitava. Al setembre em centraré a entrenar i a descansar perquè vull arribar molt bé a l'estiu de 2017. La meva major victòria seria competir i classificar-me per al Mundial de Londres després de tot aquest malson», diu.

Una petita victòria moral

Mentrestant, aquesta mateixa setmana, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publicava una resolució del CSD amb data del 25 d'abril d'aquest any que Àngel Mullera s'ha pres com una petita victòria personal. L'organisme ha hagut d'acceptar un recurs que ell va interposar contra la declaració de la pèrdua de la condició d'esportista d'elit datada el 17 de desembre perquè aquesta mesura dràstica se li va aplicar sense que s'hagués resolt el cas i quedant encara vies de recurs obertes. Per tot plegat Mullera ha pogut mantenir la condició d'esportista d'alt nivell durant tot el 2015, amb els beneficis fiscals que això comporta, i la pèrdua de tal situació s'aplica a partir de 2016, a partir del 18 de març.

Mentrestant, per a l'obstaculista de Lloret la vida continua. A l'espera de tornar-se a centrar a partir de la tardor en la seva preparació física, el selvatà té nombrosos projectes sobre la taula. Esportius, com l'organització de la Picasso Run a Tossa o la direcció esportiva del Top Ten entre desembre i juny, però també d'empresarials: aviat obrirà a Lloret de Mar una botiga de moda urban style que vendrà productes de marca pròpia, de disseny íntegrament gironí, amb dos socis més.