Michel Platini va anunciar ahir que dimitirà del seu càrrec de president de la UEFA, després de conèixer-se que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) manté la pena d'inhabilitació, encara que la redueixi de sis a quatre anys. "Dimiteixo de les meves funcions de president de la UEFA per poder continuar la meva lluita davant els tribunals suïssos i demostrar la meva probitat en aquest assumpte", va explicar en un comunicat Platini, poc després que s'hagués fet públic el dictamen del TAS. El francès va manifestar "la seva profunda decepció" pel dictamen, sobretot perquè va dir que la seva defensa davant les acusacions l'avalaven "diversos professors de Dret suís".

La decisió de Platini arriba forçada per la sentència del TAS, que manté la sanció però la redueix de sis a quatre anys i també li rebaixa la multa econòmica. Després d'estudiar el recurs de Platini el passat 29 d'abril, el grup del TAS encarregat del cas ha considerat que el pagament de dos milions de francs suïssos que la FIFA va fer a Platini el 2011 "no es va basar en cap document legal" subscrit mentre el francès va treballar per a aquesta entre 1998 i 2002. El TAS conclou també que Platini va infringir els articles 20 del Codi Ètic de la FIFA (oferiment i acceptació de regals i altres beneficis) i 19 (conflicte d'interessos), encara que ha estimat que la sanció que li va imposar la FIFA -vuit anys per decisió la Comissió d'Ètica reduïts després a sis per apel·lació- "va ser massa severa" i l'hi rebaixa a quatre anys, "el que correspon a la durada d'un mandat presidencial". Platini, que presidia la UEFA des de 2007, va ser sancionat per la FIFA l'octubre passat per incomplir el Codi Ètic en haver rebut un pagament de dos milions de francs suïssos d'aquesta organització el 2011, autoritzat per Joseph Blatter, llavors president, per treballs realitzats anys abans, segons un acord signat per tots dos el 1999.

Platini subratlla que viu la sanció "com una profunda injustícia"i que la suspensió per quatre anys li impedeix en la pràctica presentar-se a la propera elecció a la presidència de la FIFA. Sobre la possibilitat d'un recurs davant del Tribunal Federal, Yves Wehrli, un dels advocats de Platini, va precisar a l'emissora France Info que ?esperen conèixer en detall la ?decisió del TAS per determinar si disposen de "vies de recurs suficients per iniciar un nou contenciós".

Mentrestant la UEFA decidirà en la reunió que el seu Comitè ?Executiu celebrarà el proper dia 18 a Basilea "els passos a seguir", inclòs el calendari per a la celebració d'eleccions a la seva presidència, després que el TAS mantingui sancionat Platini. En un comunicat, la UEFA va confirmar que mentrestant "només pot designar un president de forma interina".

En el capítol de reaccions, mentre el president de la Federació francesa Noël Le Graet va assegurar sentir-se "trist" perquè Platini "no mereixia una sanció tan forta", des de la Federació Alemanya (DFB) es va celebrar la decisió del TAS. En un comunicat, la DFB consdiera que el dictament aclareix el camí per a un nou començament de l'organització. "La DFB celebra aquest pas, entre altres motius, perquè Michel Platini aclareix així el camí per al nou començament que necessita la UEFA", explicava Reinhard Grindel. El dirigent considera una "conseqüència lògica" de la decisió del TAS la dimissió de Platini.