Encara que les més famoses són les dues Lligues de Tenerife, no són les úniques. El Barça i el Reial Madrid ja s'han jugat el títol en l'última jornada en sis ocasions. Cinc cops, els blaugranes van cantar la victòria, mentre que els blancs en van sortir airosos d'aquest últim partit només una vegada. Dissabte, Barça i Madrid tornaran a jugar-se el títol en els últims 90 minuts del campionat.

Des del primer campionat de Primera Divisió, el de la temporada 1928-29 en què només hi participaven deu equips, els dos eterns rivals han lluitat, fins a l'últim sospir, per aixecar el trofeu.

Aquell primer curs, el Barça va anar de menys a més fins a atrapar el Madrid en l'última jornada. Els blaugranes golejaven a casa (4-1) el Reial Unión, i el Madrid queia contra l'Athletic Club (2-0). L'empat a 23 punts no es desfaria amb el 'gol-average', perquè al Barcelona encara li quedava un partit ajornat contra l'Arenas de Getxo que guanyaria a la setmana següent (0-2) per ser el primer campió. Van haver de passar més de tres dècades perquè els dos equips tornessin a lluitar pel títol en l'últim partit del curs. En la 1959-60, de nou van ser els catalans els que, anant a remolc gairebé tot l'any, van empatar a punts amb els madrilenys a falta de quatre jornades i es van endur la Lliga per average.

Al principi dels 90 (91-92 i 92-93), arribarien les dues famoses Lligues de Tenerife. En totes dues, el Madrid afrontava aquesta última visita a l'Heliodoro un punt per damunt del Dream Team de Cruyff. A la primera, semblava que la Lliga seria per al conjunt blanc, que a la mitja hora ja guanyava per 0-2, gràcies als gols de Hierro i Hagi. No obstant això, mentre el Barcelona liquidava el seu partit contra l'Athletic (2-0), en un Camp Nou ple de transistors es desencadenava la bogeria amb la remuntada canària (3-2). L'any següent es repetiria la història, però amb menys suspens. El Barça guanyava a casa per 1-0 la Reial Societat i el Madrid tornava a caure amb el Tenerife, aquesta vegada per 2-0. L'equip de Cruyff aconseguiria el seu tercer miracle consecutiu a la campanya següent, guanyant una altra Lliga en l'últim sospir gràcies a la seva golejada contra el Sevilla i el penal fallat pel Djukic, contra el València, a la Corunya.

En la 2006-07 el desenllaç d'aquesta última jornada va ser favorable als blancs. En un sensacional esprint final, el Madrid de Capello remuntava sis punts als catalans per trencar una sequera de tres anys sense títols en una Lliga marcada pel Tamudazo a la penúltima jornada que va fer caure el Barça del primer lloc. A l'última, els blaugranes van golejar sense problemes (1-5) el Nàstic però el Madrid va superar el Mallorca (3-1) per ser campió. A la temporada 2009-10, el Barça de Guardiola va golejar el Valladolid (4-0) i no va necessitar cap favor del Màlaga contra el Madrid (1-1) per ser campió.