El Barcelona haurà d'esperar a l'última jornada, a l'estadi del Granada, per saber si és campió de Lliga després de golejar per 5-0 a un fluix Espanyol que, malgrat la seva contundent derrota, va certificar la seva salvació. L'equip de Luis Enrique s'ho jugarà tot en l'últim partit a Granada, dissabte que ve, ja que en aquesta penúltima jornada no es van donar les tres condicions que necessitava per revalidar el títol: guanyar l'Espanyol, que l'Atlètic perdés i que el Reial Madrid no passés de l'empat. El Barcelona va complir i l'Atlètic va perdre inesperadament contra el ja descendit Llevant, però el Reial Madrid va guanyar el València.

D'aquesta manera, amb l'Atlètic de Madrid ja sense opcions de ser campió, el Barça es jugarà la Lliga amb el conjunt blanc, amb l'avantatge que depèn d'ell i que si guanya o aconsegueix el mateix resultat que els de Zidane, o amb un empat i una derrota madridista, el títol serà seu.

El Barcelona va apostar per no donar cap respir a l'Espanyol des del primer minut, davant un rival que es va quedar al darrere sense dissimular, apostant tota la seva capacitat ofensiva a alguna genialitat de Caicedo. L'equip blaugrana es va trobar amb un rival que li plantejava un 4-1-4-1, amb Cañes enmig de les dues línies més poblades, i va buscar amb velocitat bascular de dreta a esquerra i ficar pilotes al mig, a Luis Suárez.

En una de les internades que va provar Messi, Víctor Álvarez va cometre falta a l'argentí, qui la va executar a la perfecció i la va convertir en gol (1-0). El Barcelona va poder ampliar el seu avantatge dos minuts després quan Rakitic va marcar un gol legal, però l'assistent va aixecar la bandera marcant un fora de joc que no va existir, tot això després que la jugada naixés d'una internada perillosa de Messi.

Al Barça li costava maniobrar al mig del camp, però va acumular accions de perill, com una de Neymar a la mitja volta, i en dues faltes directes, en què Messi i el brasiler no van estar encertats. Al minut 23, una nova acció embolicada en l'àrea del gironí Pau va acabar amb una centrada de "rabona" de Neymar a la qual Suárez no hi va arribar i que Messi no va poder encanonar a plaer.

El Barcelona va jugar bé fins al minut 30, quan l'Espanyol es va estirar i en poc temps va muntar dues accions perilloses, amb una mitja volta de Caicedo sense gaire punteria, en què Piqué va estar precís aguantant el davanter espanyolista, i en una altra en què una falta de Víctor Álvarez va inquietar Ter Stegen i que Piqué va acabar desbaratant. Poc després, a més del gol anul·lat a Rakitic, el Barcelona també va reclamar un penal de Duarte a Messi.

Galca va moure la banqueta en l'arrencada del segon acte amb l'entrada de Gerard per Caicedo, deixant Hernán Pérez sol en punta, però aviat l'Espanyol es va complicar la vida en un robatori de pilota d'Alves. Messi va habilitar Suárez, que dins de l'àrea va afusellar a plaer Pau López (2-0).

Un minut després, desplomat l'Espanyol, el Barcelona va anar pel tercer, i Messi, que va veure una passada impossible a Suárez, va tornar a deixar l'uruguaià sol davant del porter espanyolista, que en aquesta ocasió va estar molt encertat per molestar l'intent de regat del jugador local.

El Barcelona va elaborar una acció de filigrana al primer toc entre Alves, Messi i Neymar, que va morir en una última passada, però que va aixecar els aplaudiments en una freda graderia, tot i reunir més de 91.000 aficionats, que van animar una mica més quan una altra vegada Luis Suárez va marcar de cap, després d'una possible falta de l'uruguaià, a la sortida d'un córner (3-0).

El Barça va canviar els dos interiors amb l'entrada d'Arda Turan i Rafinha i el brasiler va rebre immediatament un regal del porter espanyolista, quan en una pilota fàcil d'aturar a terra se li va escapar en rebotar-li al pit i el petit dels Alcántara va marcar a plaer (4-0).

El Barcelona va rematar el partit amb un gol de Neymar (5-0), després d'una passada llarga de Suárez.