El FC Barcelona té aquesta tarda en el partit contra l'Espanyol al Camp Nou (17.00 hores) la primera oportunitat per cantar victòria, però per a això necessita una tarda rodona, que passa inexorablement per una victòria dels blaugrana, combinada amb una derrota de l'Atlètic de Madrid i que el Reial Madrid no passi de l'empat.

El derbi d'avui al Camp Nou està carregat de tensió, a causa dels moments d'alt voltatge que s'han viscut entre els dos equips aquest any en els tres partits anteriors, un de Lliga i els dos de vuitens de final de la Copa del Rei. Mentre el Barça busca un cop de gràcia, o com a mínim sumar un triomf que el porti a l'últim partit de Lliga depenent d'ell mateix, l'Espanyol, que arrossega baixes en defensa, arriba al derbi amb la intenció de segellar la permanència matemàtica i l'esperança de donar una alegria a la seva afició, que encara recorda el "Tamudazo" que va deixar sense Lliga als blaugrana fa nou temporades. Els blanc-i-blaus, després d'una temporada irregular i soferta, acaricien la salvació i ara esperen remuntar el curs amb un bon partit davant l'etern rival.

El vestidor blaugrana és conscient que la motivació espanyolista s'augmentarà quan comenci el partit, perquè el premi que espera 90 minuts després no és altre per al seu rival que l'opció de dilapidar les possibilitats de l'equip barcelonista per a assolir la Lliga, que fa mesos semblava que tenia entre mans i que després d'una sèrie de derrotes (el Barça es va deixar 11 punts en 4 partits) ha de tornar a lluitar per ella. Per avui, la lesió de Claudio Bravo posarà a la porteria al titular de la Copa i de Lliga de Campions, l'alemany Marc André Ter Stegen, mentre que la resta del grup té tot els números de tornar a aparèixer en la seva versió 'equip de gala'.

Així, mentre que l'únic dubte estaria a la banda dreta, on Luis Enrique té l'opció de tornar a optar per Sergi Roberto en lloc de Dani Alves. La resta de jugadors semblen intocables, com Mascherano, Piqué i Jordi Alba. En la línia de contenció, no haurà cap experiment i, així, sortiran Iniesta, Rakitic i Busquets, mentre que el trident atacant (Messi, Suárez i Neymar) espera tenir una altra de les seves grans tardes davant els espanyolistes. Tots tres això sí van acabar amb cops i molèsties després d'enfrontar-se a l'Espanyol en els tres enfrontaments anteriors. Després de les ensopegades que el van comprometre a la Lliga, el Barça ha encadenat tres victòries seguides, amb dos golejades (0-8 al Dépor i un 6-0 a l'Sporting), mentre que en l'últim partit de Lliga els de Luis Enrique es van emportar la victòria l camp del Betis (0-2).

L'Espanyol, de la seva banda, busca la salvació matemàtica amb un empat o una victòria. De fet, els de Constantin Galca mantenen que ja han girat full de la tensió i les polèmiques dels derbis del mes de gener passat, amb polèmica dins i fora dels terrenys de joc. En aquesta ocasió, malgrat la rellevància del duel, hi ha menys revolucions.

La preocupació de Galca és una altra. El romanès se centra a apuntalar la seva defensa per al derbi. No podrà comptar, per sanció, amb Álvaro González ni tampoc amb Óscar Duarte. Sense els seus centrals titulars, futbolistes com el xilè Enzo Roco o el francès Ciani, entre d'altres, estan sota el focus. Més enllà d'aquestes absències, l'Espanyol assumeix que esgarrapar un punt del Camp Nou és tot un repte. En les últimes sis visites, el Barça ha guanyat tots els seus enfrontaments i, a més, ha deixat la seva porteria a zero. L'últim resultat positiu per als visitants va ser en la 2008-09, amb un marcador d'1-2.

El quadre blanc-i-blau arriba al derbi alliberat després de signar la permanència virtual en l'anterior jornada. Una de les claus per guanyar serà aprofitar la possible ansietat del Barça, que es juga la Lliga. El Barça en canvi el discurs és el de guanyar sí o sí, i és que perdre de nou la Lliga a casa contra l'Espanyol seria un fracàs en tota regla d'un equip que fins fa poc més d'un mes era el gran favorit per ?gua?nyar-ho tot i que en una incomprensible ?desconnexió s'ha trobat sense Lliga de Campions i lluitant per la lliga.