e

l «Tamudazo» està gravat en la memòria dels seguidors de l'Espanyol, del Barcelona i del Madrid, ja que dos gols del blanc-i-blau Raúl Tamudo en la penúltima jornada de la temporada 2006-07 van suposar l'empat al Camp Nou i van regirar la Lliga, un escenari temut per uns i esperat per altres de cara a demà.

La història del 9 de juny del 2007 és coneguda per tothom. El derbi català, a casa dels blaugrana, lluïa un 2-1 al marcador en el minut 89. Tamudo va signar el 0-1, després d'una assistència d'Iván de la Peña. Leo Messi va igualar el xoc, amb la mà, i després va avançar els seus. Fins que Tamudo va aconseguir el 2-2 a passada de Rufete.

Aquell partit es disputava a dues bandes. El Barcelona s'estava jugant la Lliga amb el Reial Madrid i, gràcies al «Tamudazo», en l'última jornada el Madrid va guanyar el Mallorca i es va proclamar campió de Lliga.

Per al quadre blaugrana, la diana de Tamudo va ser un cop. Primer, perquè els deixava virtualment sense un títol i, segon, perquè l'Espanyol és un dels seus rivals clàssics. Molt pocs esperaven que un equip amb registres pèssims al Camp Nou donés la sorpresa en un partit tan important per a les seves aspiracions.

Per als blanc-i-blaus, en canvi, va suposar una de les majors alegries de la seva història recent. Els duels contra el seu etern rival sempre són especials i aquest episodi és encara molt recordat. De fet, l'afició perica ja feia referència amb els seus càntics al «Tamudazo» després de la seva última victòria a la Lliga contra el Sevilla.

El vestidor de l'Espanyol, amb la permanència a Primera pràcticament segellada, sap que obtenir un triomf contra del Barcelona seria un gran regal als seus seguidors. Els futbolistes de Galca van sense la pressió de necessitar una victòria al Camp Nou per salvar-se. Potser això els converteix en més perillosos. Això sí, la plantilla blanc-i-blava rebutja qualsevol intenció de fastiguejar el Barcelona. Saben que seria un triomf especial, però no es fiquen en altres guerres.

«Anirem a intentar guanyar, però no anem a treure la Lliga al Barça. Si la guanya o la perd serà cosa seva», va explicar Víctor Sánchez després de vèncer el Sevilla. Tot i així, l'amfitrió parteix com el favorit clar demà al Camp Nou. Es juga la Lliga davant dos dels seus perseguidors, l'Atlètic de Madrid i el Reial Madrid, i després de l'eliminació de la Champions no poden permetre's més ensopegades. Encara que també eren favorits fa nou anys, en una situació similar.