Els espanyols Mikel Landa (Sky) i Alejandro Valverde (Movistar) i l'italià Vincenzo Nibali (Astana) són les principals referents per a la 99 edició del Giro d'Itàlia que comença aquest divendres a la localitat holandesa d'Apeldoorn i finalitzarà a Torí el dia 29 , amb un recorregut que ofereix muntanya decisiva a la tercera setmana.

S'anuncia duel directe entre Landa, tercer el 2015 i aspirant a l'or al comandament de l'Sky, i el "Tauró" Nibali, que arriba amb dubtes i amb el segell de ser un dels sis ciclistes amb les tres grans en el seu poder. Joventut contra veterania. Els dos excompanys encenen el debat, aquest cop com a enemics.

En el segon esglaó hi ha més noms que rellevants en la carrera rosa. Alejandro Valverde debuta amb 36 anys, "amb ganes i il·lusió", i disposat a buscar la sorpresa. Arriba sense pressió, envoltat d'un gran equip i amb uns resultats excel·lents en la temporada, amb triomfs a Andalusia, Castella i Lleó i Fletxa Valona.

Més noms es poden afegir als homes cridats a ser protagonistes al Giro, com els colombians Rigoberto Urán, dues vegades segon, i Esteban Chaves (Orica), el rus Ilnur Zakarin (Katusha), l'holandès Tom Dumoulin (Giant) i l'italià Domenico Pozzovivo.

El recorregut, com sempre al Giro, és molt exigent, amb muntanya temible, tot i que es troben a faltar ports mítics com el Mortirolo o el Zoncolan. Inclou tres contrarellotges, quatre etapes d'alta muntanya i sis finals en alt.

Per començar una contrarellotge de 9,8 quilòmetres a Apeldoorn d'on sortirà la primera maglia rosa. Una presa de contacte en la primera setmana amb opcions per als velocistes i l'entrada a la mitja muntanya, on els favorits han d'estar ja molt atents.

A la sisena jornada arribarà el primer final en alt, al Roccaraso (Aremogna), en la vuitena hi haurà trams de terra a la meta d'Arezzo i una contrarellotge de 40,4 quilòmetres a la novena tancarà el primer terç del Giro.

No serà fàcil la segona setmana, amb etapes nervioses de principi a fi. A la desena s'arriba a Sestola, amb Pla de l'Falco d'aperitiu, i en la tretzena entre Palmanova i Cividale del Friuli, no hi haurà descans i hi haurà batalla.

Dues etapes reines

Aquest Giro tindrà dues etapes reines. A la catorzena, entre Alpago i Corvara (Alta Badia), el menú inclou sis ports: el Passo Pordoi, Sella, Gardena, Campolongo, Giau i Valparola, al cor de les Dolomites. El segon terç conclou amb la cronoescalada a Alpe di Siusi (15a), de 10,8 quilòmetres, nou d'ells al 8,3 per cent.

Intriga fins a l'última setmana, que començarà amb un altre final en alt a Andalo (16a), amb les ascensions prèvies a Mendola i Paganella, en només 133 quilòmetres.

Poc més de 234 quilòmetres convertiran en un infern l'etapa marató amb la meta a Pinerolo i l'alt de Pramartino en l'últim tram. Però serà pitjor el cap de setmana, que serà decisiu per a la general i el podi. La meta de l'etapa 10 estarà a Risoul, però abans caldrà franquejar l'Agnello, el cim Coppi, amb 2.744 metres d'altitud.

Per si faltés alguna cosa, la vigília de l'arribada no hi haurà respir amb la meta a Sant'Anna di Vinadio. Per començar el Col de Vars, després el Col de la Bonette (2.715 metres) i el Colle della llombarda, en només 134 quilòmetres.

L'última etapa, ja a Torí, serà d'homenatge al campió, a la maglia rosa del Giro 2016.