Mentre el Figueres (8è) viu tranquil la recta final de la Lliga, sense opcions de play-off ni patiments per baixar, no poden dir el mateix els altres dos representants de la província, el Peralada i el Palamós. L'últim derbi gironí del curs a Tercera, diumenge, es presenta dramàtic i apassionant. Tots dos conjunts hi arriben amb urgències, a manca de tres jornades per acabar la Lliga, i necessiten els tres punts per allunyar-se de l'única plaça de descens directe que queda per adjudicar, la 18a, i sobretot, també, de les temudes places del descensos compensats, la 17a i la 16a, perquè a la Segona B, l'Olot (18è) es troba en zona de descens directe i el Pobla de Mafumet (16è) ocupa la de promoció de descens.

Peralada (15è amb 42 punts) i Palamós (16è amb 41), travessen dinàmiques diferents, mentre els d'Arnau Sala són un equip completament diferent al de la primera volta quan després de les primeres dinou jornades era el cuer. Ara, els xampanyers i de la mà del pitxitxi de Tercera, Marc Mas (20 gols), es troben en clara línia ascendent amb 23 dels últims 36 punts sumats. En canvi, els de Joan Mármol continuen fent de la irregularitat el seu tret més característic: mai han enllaçat dos triomfs seguits i els penalitzen en excés les ensopegades a casa (3 victòries, 11 empats i 4 derrotes).

El derbi, a banda de posar de manifest l'excel·lent ratxa golejadora de Mas, (14 gols en els últims 14 partits), també tindrà l'al·licient de veure la rebuda que la seva antiga afició ofereix al davanter del Palamós Aleix Feixas, qui en el mercat d'hivern va canviar de colors. Feixas, que amb el Peralada va fer 4 gols i amb els palamosins n'ha marcat 7, supera amb un gol de diferència a l'altre golejador dels palamosins, Marc Medina (10). Aquest últim, considera que «diumenge cal guanyar sí o sí perquè no m'agradaria arribar a l'última jornada tenint en joc la salvació». Medina que davant l'Europa (2-3) va marcar, diu del rival que «serà complicat guanyar-los perquè el Peralada porta una bona ratxa i en Marc Mas també». En l'àmbit personal, assegura que «estic content pels gols, però, alhora empipat perquè contra l'Europa no va servir per sumar punts».