Porto és l'escenari aquest cap de setmana del campionat d'Europa de patinatge en grups de xou, una cita que tindrà tres representants girons. El CPA Olot, guanyador de 10 europeus i 9 mundials, és tot un habitual i aspira a afegir un nou títol en la col·lecció de grups grans. El club garrotxí, per tercera vegada, també ha classificat l'equip juvenil, que després del bronze de 2014 i el quart lloc de l'any passat, té el repte de tornar al podi. Però sens dubte la gran novetat en clau gironina és el debut en una competició internacional d'aquestes característiques del CP Bescanó, gràcies al seu tercer lloc en el campionat d'Espanya. Té mèrit el que han fet les patinadores d'Olga Costa i Mireia Campasol perquè amb un equip molt jove (la majoria són noies d'entre 12 i 13 anys), i tot just en el seu segon any competint, han assolit uns magnífics resultats.

La del CP Bescanó és la història d'un relat de superació que comença des de zero. El club havia tingut un equip de grups grans, però a mida que les patinadores van anar plegant, no va trobar el relleu necessari. El club va fer un pas enrere per «tornar a començar», com exposa Costa, reclutant noies a partir de 12 anys, que és l'edat mínima per poder competir. En el seu primer any ja van aconseguir ser cinquenes d'Espanya i ara, el 2016, amb el ball Fil de llum van pujar al podi en l'estatal i han complert el «somni» de competir a l'Europeu. L'expedició, formada per una quarantena de persones entre patinadores, entrenadores i familiars, ja és des d'ahir a Porto, a punt per competir demà (15.00, hora catalana). «Per a nosaltres ser aquí ja és haver fet realitat un somni, segurament som l'equip més jove i el nostre objectiu és aprendre i gaudir de l'experiència», explicava una de les entrenadores de l'equip. Segons ella «hem treballat molt i sabíem que hi havia possibilitats d'arribar lluny».

Un dels rivals que es trobarà el Bescanó demà quan arrenqui la competició de grups juvenils serà el CPA Olot, que arriba a l'Europeu amb dos equips, el d'aquesta categoria i el de grups grans. Les garrotxines opten a tornar al podi juvenil que ja van ocupar el 2014 (l'any passat van ser quartes). Presenten el ball Benvinguts al circ, en una demostració, segons el tècnic Ricard Planiol, que «a la base s'està fent una feina magnífica i que el futur està assegurat». El CPA Olot ha iniciat aquesta matinada el viatge a Porto, primer en autobús fins a Barcelona per agafar allà un vol a Vigo i, posteriorment, completar la ruta per carretera cap a la ciutat portuguesa.

Planiol, respecte al primer equip (actua dissabte, 15.00), afirma que el repte de tornar a guanyar un Europeu «s'ho val» malgrat que ja tinguin el bitllet per al Mundial assegurat gràcies al seu títol de campiones d'Espanya. Aquestes últimes setmanes han «perfeccionat» el seu xou Treu-me d'aquí amb l'objectiu de fer una actuació «esplèndida» i superar els equips italians «els nostres grans rivals». A l'Europeu no hi serà el CPA Girona, segon d'Espanya, que per norma de la Federació va directe al Mundial sense participar en aquest campionat.