Amb només 15 anys, Martí Lagresa Cumbriu s’ha posat Sant Llorenç de la Muga a la butxaca perquè el mes de març passat va impulsar una cursa de muntanya que va portar prop de 200 participants en el municipi. El muguenc, emparat per l’Ajuntament i el Consorci Salines Bassegoda -en ser menor d’edat-, va coordinar la cursa de la guilla, coneguda com a Fox Trail, que sortia des de la plaça del poble i que, en recorreguts de 7 i 15 km, passava per punts com la Torre de Guaita, la Roca de la Penya, el pont de Sant Antoni, la font del Turó i l’ermita de Sant Jordi.

“Estic molt content perquè vam superar les expectatives, al principi tenia una mica de por perquè a dues setmanes per la cursa teníem 29 inscrits, em conformava amb 80 i al final van ser quasi 200”, recorda Lagresa, que ja tenia al cap impulsar una cursa d’aquestes característiques des de fa dos anys: “No vaig tenir el valor amb 13 anys, però aquest cop els hi vaig dir als meus pares, em van donar suport, la vaig presentar a l’Ajuntament i vam començar a buscar col·laboradors i patrocinadors”, afegeix.

Lagresa va descobrir les curses de muntanya ara fa tres anys a La Cirera de Terrades, poble veí, i va pensar que seria una bona iniciativa portar-ne alguna en el seu municipi de residència: “La idea de la cursa em va venir un dia fent el recorregut, crec que la gent no es coneix aquests paratges, només arriben fins a Llers, i considerava que havíem de posar Sant Llorenç en el mapa. M’agradava que la cursa comencés des de dins del poble perquè es veiés l’estil medieval que té”, apunta.

“Veure Anna Puigbert va ser un somni”

Els veïns, tant els que hi són sempre com els de segona residència -coincidia per Setmana Santa-, van bolcar-s’hi i la Fox Trail va acabar comptant amb una cinquantena de voluntaris. Al seu costat, Jaume Francesc va ajudar-lo a dissenyar la ruta i Jep Corominas i Javi Molina, amb experiència a la Cursa del Fau de Maçanet de Cabrenys, també li van donar un cop de mà. Els vencedors de la ruta llarga van ser el jonquerenc Raúl Aznar i la ventallonina Anna Puigbert -“la vaig veure i va ser com un somni perquè l’havia vist feia poc a El Foraster de TV3”, apunta.

Lagresa explica que, amb cinc mesos, els seus pares el van pujar amb una motxilla fins a Bassegoda i que als quatre ja caminava fins al Canigó. La passió per les curses -ha corregut a les de Vilajuïga, Maçanet, Llançà i Bàscara- les compagina, ara, amb el futbol. El rabatxí -com es coneixen els habitants de Sant Llorenç- és lateral dret a l’equip cadet del Navata i abans competia amb el Llers: “Ara, em quedo més amb córrer”, conclou el jove emprenedor, estudiant de 4t d’ESO a l’INS Alexandre Deulofeu de Figueres i que li agradaria estudiar, en un futur, Ciències Polítiques i Periodisme.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.