El 19 d'abril es commemora el Dia Mundial de la bicicleta i aprofitant aquesta efemèride intentarem exposar una sèrie de consells per ajudar-te a triar el model adequat, si has decidit passar-te a les dues rodes.

Anar amb bicicleta és un dels esports més practicats per la seva accessibilitat i facilitat. Són moltes les persones que s'animen cada dia a realitzar aquesta pràctica esportiva d'allò més saludable. Això sí, per assegurar-te que estàs realitzant l'exercici correcte el primer que has de fer és triar bé la bicicleta que necessites.

Descobrir quina és la bicicleta perfecta per a tu i la que millor s'adapta a les teves necessitats no és una tasca fàcil. Per això, és determinant rebre assessorament i posar-se en mans de professionals. El mercat ofereix una àmplia varietat de models de bicicletes i has de conèixer quina és la ideal per a tu.

Per a això hauràs de tenir clar el terreny pel qual vols rodar, el tipus de vehicle que estàs buscant i fer-te amb la bicicleta que millor s'adapti a la teva talla i pes. Si la teva bicicleta estarà destinada a llargues distàncies o la faràs servir simplement per fer una passejada resulta fonamental per trobar el model perfecte.

Abans d'anar a un establiment especialitzat en la venda de bicicletes has de tenir clars els teus objectius i exposar-los a les persones que hi treballen perquè t'ajudin a escollir l'elecció encertada.

1. Terreny

Bicicleta de muntanya

Si el que busques és el contacte amb la natura i recórrer grans distàncies per camins de muntanya necessitaràs una bicicleta que t'ofereixi un rendiment per aquestes característiques. L'ideal per a aquest cas serà una bicicleta amb un quadre de canvis lleuger, pneumàtics gruixuts, major tracció. En general, la teva serà una bicicleta robusta que requerirà un major manteniment, donat els terrenys als quals t'exposaràs.

Bicicleta de carretera

Per rodar per l'asfalt el més recomanable són les bicicletes urbanes. Aquests models tenen unes rodes més fines que les de muntanya i més llises. El recomanable per a aquests models és fer-se amb un que compti amb un bon sistema de llums, per a ser vist a la carretera.

Bicicleta de passeig

Si el que necessites és una bicicleta que et permet sortir a rodar una estona, sense massa esforços, el teu és una bicicleta de passeig. En aquest cas, has de fugir de les complicacions i optar per una caixa de canvis senzilla i un model lleuger que et permeti pedalar en llibertat.

Bicicleta híbrida

Aquest tipus de bicicletes són ideals si el que vols és circular per la ciutat, però sense renunciar a aquests senders tan atractius que poden resultar d'allò més accessibles. En aquest cas, el model que necessites serà una bicicleta amb les característiques de la carretera, però que et permetrà adaptar-te a vies pedregoses o inestables. Per a això, has de buscar un model amb suspensió i unes rodes més gruixudes que les de carretera.

Bicicleta plegable

La teva bici urbana és ideal per circular entre els cotxes però té l'inconvenient de la mida. Si deixes els models grans i el que vols és pujar a l'autobús amb la teva bicicleta o guardar-la còmodament al teu traster, el teu és una bicicleta plegable. Aquests models tenen un sistema de canvis diferent, però això no fa que roden més lentes que la resta. Una vegada més, els professionals t'assessoraran i et guiaran en l'ús i maneig de les mateixes.

2. Talla

Seient: un error molt recurrent a l'hora de buscar una bicicleta és fer-te amb un model amb el seient massa baix. Si recorres a un expert coincidirà a ressaltar que aquest fet farà malbé els genolls i la teva esquena.

Manillar: en acudir a un local especialitzat en la venda de bicicletes t'explicaran que l'ideal per trobar la teva talla és fer-te amb un model en què el manillar quedi més alt respecte al seient. Això afavorirà rodar en una posició més dreta i, per tant, més còmode.

Fotos: Getty Images