L'expedició de l'Spar Citylift Girona va marxar ahir a la nit cap a Salamanca. Les jugadores i el cos tècnic han passat la nit a la carretera, intentant dormir més o menys bé a l'autocar, per arribar al voltant de les deu d'aquest matí a Salamanca. Avui descans, i una mica de tir al vespre en l'escenari del partit, el pavelló de Würzburg, per preparar el primer assalt de la final contra el Perfumerías Avenida de demà a la nit (20.30).

Una sèrie pel títol que, dos dies abans de començar, ha quedat colpejada per la notícia que un dels grans referents de l'Uni, Ify Ibekwe, serà baixa per una lesió muscular al soli de la cama dreta, que deixa a l'equip entrenat per Xavi Fernández amb només set professionals, perquè Lina Pikciute i Anna Carbó també estan lesionades. "Ei, que no som set, anem a Salamanca amb més jugadores que mai: 13", apuntava ahir una de les veus més respectades de Fontajau recordant que al bus, a més de les set professionals, també hi van pujar les tres lesionades, una altra habitual dels viatges com Anna Jodar i dues joves gironines més: Marina Serra i Janina Pairó. I el primer a tenir clar que, amb Ibekwe o sense, aquí ningú tira la tovallola és el mateix Xavi Fernández. "La baixa d'Ify és un handicap important, però no per això llançarem la final i abaixarem els braços. Anirem a Salamanca a guanyar com anem sempre a tots els partits", va respondre ahir el tècnic de l'Spar Citylift, en un xat amb els lectors de diaridegirona.cat.

Al llarg de la conversa amb els lectors, Xavi Fernández va parlar tant de la final contra Salamanca com de la seva primera experiència al capdavant d'un equip professional. L'exjugador del Barça ha explicat molts cops que no vol encetar una carrera en el món de les banquetes i, de fet, ahir va deixar clar que va acceptar fer el pas de rellevar Miguel Ángel Ortega perquè "la situació de l'equip va arribar al límit, era insostenible i el club no tenia diners per fitxar un entrenador professional. Des de la seva arribada a la banqueta, aquest antic escorta internacional, que ja col·laborava amb el club en l'àrea de màrqueting, ha intentat que l'Uni jugués un bàsquet més elaborat en atac, deixant una mica de banda la pressió a tota la pista per incentivar el talent ofensiu de les jugadores en atac estàtic. Xavi Fernández, però, deixa clar sobre "l'estil de joc que totes les opinions són vàlides; i en el bàsquet professional el que importen són les victòries". Per a l'actual entrenador de l'Spar Citylift Girona, la destitució de Miguel Ángel Ortega va ser una decisió de club, però més que per buscar un canvi d'estil va ser per millorar l'ambient dins d'un vestidor molt desgastat després de molts mesos combinant Lliga i Eurolliga: "Pel que jo sé el club no tenia cap intenció de substituir l'anterior entrenador, però la situació de l'equip, amb discussions cada dia a la pista i enfrontaments directes amb diverses jugadores, va arribar a un punt que es va fer irreconduïble".

La decisió de canviar Ortega per Xavi Fernández ha acabat servint perquè aquest antic internacional conegui més de prop un bàsquet, el femení, que tenia molt visualitzat en l'aspecte econòmic i de promoció però menys des del treball en el dia a la pista tot i que, puntualment, havia col·laborat amb diferents entrenadors. Un bàsquet que veu netament distant del que ell havia conegut en la seva etapa professional... "És molt diferent, en el femení ens cal més professionalitat, millors entrenadors, més hores de pista, més i millors competicions, més espectadors, més mitjans...", va comentar ahir en el xat un Xavi Fernández que no acaba d'entendre com els equips d'elit de Lliga Femenina, com és el cas de l'Uni, i sobretot moltes jugadores, puguin estar aturats des de mitjans d'abril fins a al setembre.