Tradicionalment les proves de BTT s'havien separat entre les de «rally», una cursa clàssica en un terreny més o menys pla i fent voltes en un circuit, i les de «descens», on guanya qui completa amb ?menys temps una baixada normalment molt vertiginosa. En els últims anys, però, ha crescut amb força la modalitat de l'Enduro que combina moments amb l'espectacularitat dels descensos però amb trams que no són d'estrictament baixada pura i dura. Molt popular a països com França o Bèlgica, l'Enduro BTT necessita un terreny ideal i a Girona té el seu particular paradís a Riudarenes a la zona de l'ermita d'Argimon i en punts com Farners, Mirador de Goteres, Esparra o Sant Salvador. El REM, el club local que enguany arriba als vint-i-cinc anys de vida, organitza una prova de la Copa Catalana en un traçat que, anys enrere, ha deixat enamorat a grans referents de l'Enduro BTT com el francès Cedric Gracia o el català Carles Barcons i que provoca que els organitzadors hagin de tancar ràpidament la llista d'inscrits amb gent arribada d'arreu de Catalunya, però també de Mallorca, València, França, Andorra, Bèlgica... «Nosaltres estem còmodes amb una participació de 400 ciclistes, però si ens veiem amb una llista d'espera de trenta o quaranta els fem entrar», explica Lluís Mas, president del REM?Riudarenes, que veu en la combinació de les qualitats del terreny i l'experiència de dècades organitzants curdes de la gent del club la clau perquè «tothom vulgui repetir».

L'Enduro La Selva BTT forma part de la Copa Catalana, però amb participació de ciclistes internacionals, i té un espectacular recorregut de 36'5 quilòmetres per corriols amb quatre trams especials cronometrats entre 1'5 quilòmetres i poc més de tres com a màxim (el desnivell negatiu acumulat és de 1.250 metres). «Semblen curts, però baixant a màxima velocitat es fan complicats d'aguantar físicament», apunta Mas que, a més, recorda, «hi ha un límit de temps per arribar a cada punt d'inici dels trams cronometrats i, a diferència de les proves de descens, aquí no es pot pujar a la part de dalt amb l'ajuda de tracció mecànica». Diumenge, els corredors sortiran en grups de cinc, els primers a dos quarts de cinc i passades les tres de la tarda.

Una prova com aquest de la Copa Catalana amb més de 400 participants requereix un bon nombre de voluntari. «Intentem donar el millor servei possible, perquè aquí no anem a fer diners», explica Lluís Mas que no descarta en un futur convertir la prova en una cita del calendari internacional tot i sap que «encara ens hauríem d'espavilar més en l'àmbit d'infraestructura».