El Reial Madrid es va endur el clàssic (1-2) després d'uns minuts finals de la segona part molt brillants i reclama cert protagonisme a la Lliga, en què el Barcelona seguirà líder, però amb menys avantatge respecte al segon, l'Atlètic, que ahir va guanyar 5-1 i queda a sis punts dels blaugrana. El partit que havia de servir per oferir-li un homenatge a Cruyff i al seu llegat, va ser una còpia dolenta de la millor versió que té el Barcelona, que a més torna a conèixer la derrota i trenca amb 39 duels seguits sense fer-ho.

El Barça més espès de la temporada va sortir del Camp Nou líder però abatut, davant d'un resultat que no va tenir cap argument per posar-li ni un sol inconvenient, ja que ni va ser millor ni va saber posar en escena una mica del futbol que li és propi. Va sortir el Madrid a no deixar espais, apujant la defensa amunt i reduint la zona ampla on acostuma el Barça a moure més i millor la pilota. Sí que la va poder moure, però només quan transitava per la defensa, ja que als peus d'Iniesta, Rakitic o Busquets, el futbol del Barça no va ser gens fluid. Va baixar metres Leo Messi per incrementar els efectius al mig del camp i la banda dreta va quedar per un Dani Alves que tenia doble feina; lligar de mans Cristiano Ronaldo i aprofitar l'autopista que tenia per davant. Poc recorregut endavant va tenir el brasiler per una banda que el seu compatriota Marcelo va guardar bé.

Al Madrid li estava sortint un bon partit: arriscar el mínim i tornar a fiar tot el seu potencial a la possibilitat que Cristiano o Bale enganxessin una pilota i per velocitat i encert fessin la resta. Però el Madrid ahir a la nit al Camp Nou estava més per la defensa que per les aventures al camp blaugrana. Al Barcelona li va costar horrors acostar-se a la meta de Navas, i en un servei de porteria de Bravo, la pilota la va disputar Suárez, després va ser a Neymar, qui en un centre precís va enviar la pilota a l'uruguaià i aquest, sorprenentment, va fallar un gol cantat, error després del qual els madridistes van protestar un fora de joc previ, que va acabar amb una groga a Sergio Ramos.

Modric, un dels blancs més brillants en els primers 45 minuts, va traçar una passada a Bale que per la banda dreta la va reenviar al centre, just en l'instant que Piqué es va tirar a terra i va desbaratar una clara acció de gol. No era la primera vegada que al Barça se li plantejava el desafiament d'un rival resguardat a la seva cova, però solia passar que amb els minuts la intensitat donava pas a una seqüència d'accions amb gols. Ahir a la nit, el Barcelona va veure un Madrid molt diferent del que es va topar en la primera volta. L'equip de Zidane va estar molt segur en defensa, i per les bandes, tant macelo com Carvajal van tenir molta correcció tàctica. Davant d'aquest nou col·lapse, i amb una defensa rival atrevida i avançada, ni Messi trobava connexions ni Suárez i Neymar oferien moviments per trencar un sistema defensiu que s'havia imposat clarament.

Les oportunitats del Barça arribaven amb comptagotes: en el 16, Iniesta va disparar i Ramos a terra va treure la pilota, i tres minuts després va ser Navas qui va treure una pilota enverinada de Rakitic. En el 24, Messi va demanar penal per una entrada de Ramos, que en realitat va ser fora de l'àrea, però l'àrbitre, que estava a sobre de l'acció, no va frenar la jugada, que podria haver acabat en pena màxima i amb l'expulsió del capità andalús.

La primera que va tenir Cristiano en una nit d'alta intensitat amb el marcatge de Dani Alves, va ser en el minut 25, quan es va colar per l'altra banda, i després de superar dos rivals, va enviar un fort xut al qual Bravo va respondre amb els punys per treure-se'l de sobre. El Madrid es va créixer en uns moments, en els quals va tocar la pilota al centre del camp, i en un contraatac que va arrencar Bale, va acabar frenat per Mascherano, que va veure una groga, quan tant Benzema com Cristiano havien buscat línies de passada. A la falta directa, el portuguès va enviar la pilota als núvols.

En l'últim sospir del primer acte, el gol va rondar les dues porteries, amb un xut alt d'Alves, i en el 43 amb una clamorosa oportunitat de Benzema, que es va trobar amb una pilota al punt de penal sense oposició i la va enviar per sobre del travesser.

No hi va haver canvis després de la represa, i tampoc en el mapa del partit, amb un guió molt ajustat al vist en la primera part, amb un Madrid més passiu que actiu, i que en una falta de Rams a Suárez va témer perdre al capità per una groga que no va arribar, tot i protestarla conjuntament tots els blaugrana. No es va guardar res al Madrid a l'hora de defensar, on els incansables Kroos, Modric i Casemiro van trobar socis indispensables per a la tasca de contenir el Barça, com Cristiano o Bale. Va destacar per sobre de tot les ajudes que van brindar per anul·lar Messi, propòsit que al Madrid li va funcionar bastant bé.

Pique marca en un córner

Quan el Barça s'acostava allà estava Keylor Navas per salvar els mobles, com en una picada que li va fer Messi i el porter va treure les ungles per evitar el primer gol del Barcelona en el 54. En el següent minut, Piqué, que s'havia quedat al Bernabéu amb les ganes d'haver signat el 0-5, va deixar retratat en un córner a Pepe en el marcatge, i després de sortejar va encarar la pilota que venia de la cantonada per marcar el 1-0.

La reacció del Madrid va ser immediata, i va arribar d'una acció individual de Marcelo, que quan va arribar a la frontal, va cedir a Kroos, i després d'una centrada un xic defectuosa la pilota el va tenir Benzema, que a la mitja volta va empatar el partit (1 -1). Bale, des de la frontal, va tenir el 1-2, al poc temps. El Barcelona creia que amb el 1-0 havia fet el més costós de la feina i que ja només li quedava matar el partit i que passessin els minuts, però amb l'empat va tornar a ballar-la, amb una gran incapacitat per crear joc ofensiu i amb un centre del camp bastant incapaç ja de imposar-se i dominar el partit.

A deu minuts del final, Cristiano la va buscar en un xut des de fora l'àrea, que Mascherano va neutralitzar des del terra. En la següent, Suárez va empalmar un cop de dreta que va sortir fregant el pal llarg. Zidane havia tret a Jesè, i el Madrid s'havia fet amb el partit. En un centre de Cristiano, Bale va marcar el 1-2, però l'àrbitre el va anul·lar per falta a l'Alba al centre. En l'allau madridista, Cristiano va enviar una pilota al travesser i gairebé de seguida el Madrid va tenir una més. El moment madridista semblava que s'anava a frenar en sec als 37 minuts del segon temps quan en una entrada per darrere de Sergio Ramos, el Madrid va perdre al seu capità per expulsió, però en un contraatac arrencat per Carvajal, després d'un centre llarg, Cristiano va controlar amb el pit i de dur xut va marcar per sota de les cames de Bravo (1-2). El Madrid acabava de profanar el Camp Nou.