L'actual entrenador del Bayern de Munic, Josep Guardiola, segurament un dels «cruyffistes» més convençuts, va assegurar ahir que el llegat de Johan Cruyff és «infinit». En unes declaracions a RAC1, Guardiola va qualificar Cruyff com «un revolucionari» i va admetre que futbolísticament ha estat el seu mestre.«No sabia res de futbol fins que vaig conèixer Cruyff», va indicar Guardiola, qui destaca el llegat deixat per l'holandès. «Amb la seva mort perdem una figura que sempre teníem a prop. Ja no podrem anar a veure'l, però el seu llegat és una cosa que ens queda», va insistir Guardiola, qui va recordar la carrera que han fet molts exjugadors de Cruyff, que han acabat convertint-se en entrenadors, secretaris tècnics o comentaristes.

Per a Guardiola el futbol és «un joc tan complicat» que et converteixes en tècnic perquè vols controlar-lo. «Creus que el pots dominar amb el que fas o amb el que dius, però és impossible de dominar excepte si et dius Messi. I Johan ens va ajudar a fer-ho», va afegir. «Ha estat un privilegi poder-lo gaudir per la seva generositat, per compartir el coneixement. Ens ha donat fins a una gramàtica per entendre el joc. El Barça és més que Johan, evidentment, però ell va ser la revolució que ens va ensenyar com fer les coses. Ens va ajudar a entendre aquest joc», va dir el tècnic català.

Recordava ahir Guardiola que sempre el va sorprendre la manera d'entrenar de Cruyff. que després d'una mala primera part i quan els jugadors esperaven una reprimenda de l'holandès, aquest els explicava que estaven jugant malament perquè corrien «massa».«S'havia d'enviar la pilota on volies, no córrer dar?rere seu. Són aquestes coses que durant tota la teva vida havies sentit i ell et deia que fessis completament el contrari», va comentar. Guardiola creu que l'arribada de l'holandès al Barça va suposar més que una revolució. Ho va canviar tot.