Dues generacions de blaugranes han perdut avui un dels seus grans mites. Els qui el van veure jugar els anys setantes i els qui el van veure construir els anys norantes el 'dream team' havien convertit Johan Cruyff en el mite blaugrana per excel·lència. Avui ha mort als 68 anys víctima d'un càncer de pulmó diagnosticat fa uns mesos.

Després que Kubala fes gran el club i es convertís en el seu primer gran ídol, Cruyff va llançar el Barça dels setantes a una dimensió diferent, en ser el Barça qui es va endur el jugador que el 1973 tothom hauria volgut al seu equip. Després d'una primera temporada que va deixar per a la història una Lliga obtinguda amb el 0-5 a Madrid, l'holandès volador va tornar al Camp Nou el 1988, aquest cop com a entrenador. Va construir el 'dream team' i el 1992 va donar al Barça la seva primera Copa d'Europa, la de Wembley. Aquella etapa va posar els fonaments del Barça actual, sobreposat a la seva eterna condició de club important per sota dels realment importants. El primer gran títol europeu va obrir una època que després van continuar Rijkaard i Guardiola, fins a l'actual equip de Luis Enrique, esperonades aquestes dies etapes per la presència del successor de Cruyff en la mitologia blaugrana, Leo Messi.

Fumador empedreït des de la seva etapa de jugador, va tenir un infart del que es va recuperar. Un càncer de pulmó ha estat el seu final. El món blaugrana i el futbol mundial han perdut una de les seves més grans estrelles.

Johan Cruyff va anunciar fa uns mesos que patia càncer de pulmó i durant el tractament va arribar a fer broma amb el fet que li estava guanyant el pols, però als últims dies la seva salut va empitjorar considerablement fins que després d'un viatge a l'Orient Mitjà va començar a sentir-se malament.

L'holandès més famós del planeta futbolístic ha estat el gran emblema del FC Barcelona, en la seva història més recent, primer quan va recalar el 1973 com a futbolista, i especialment després quan durant la presidència de Josep Lluís Núñez va fitxar com a entrenador.

La seva va ser una arribada que comportaria el sorgiment del millor Barça de la història, sota el seu mandat i després amb les millores que tant Frank Rijkaard i, especialment, Josep Guardiola, van donar a la idea implantada per Cruyff a final dels vuitanta.

Malgrat el grandiós llegat al conjunt blaugrana, Cruyff ha estat sempre una figura que ha tingut tants detractors com seguidors en el club català, i sobretot quan va ser acomiadat el 1996.

Va ser a partir de llavors quan Cruyff es va desvincular de les banquetes, encara que va dirigir en alguns partits la selecció catalana, i va estar vinculat a col·lectius que van intentar assaltar la presidència blaugrana, com el que va liderar Joan Laporta.

Laporta va acabar a la fi sent president i en el seu últim any de mandat el va nomenar president d'honor, un càrrec del qual l'holandès va decidir després desvincular-se amb l'arribada de Sandro Rosell a la presidència del club.

Un dels seus alumnes més avançats, Josep Guardiola, va tornar a catapultar la idea futbolista del cruyffisme quan el 2009 Laporta li va lliurar la direcció del Barcelona, en realitat perquè l'holandès va apostar per ell davant la idea que existia en part d'aquella junta per contractar Jose Mourinho, i l'equip blaugrana va viure la millor època futbolística de la seva història fins a aquell moment.

Amb l'adéu de Johan Cruyff se'n va un personatge controvertit en el barcelonisme, i també a Holanda, perquè són notables els polsos mantinguts a l'Ajax i a la federació neerlandesa.

Això no obstant, pocs al Barça li discuteixen que, amb la seva aposta futbolística atrevida, l'equip català ha fet des de fa uns decennis un salt de qualitat que l'ha portat a ser un punt de referència en el món i incrementar els trofeus a les vitrines del seu ja poblat museu al Camp Nou.

En aquest vídeo podeu veure algunes de les millors jugades del Cruyff jugador