Un dels grans punts d'atenció del partit entre el Vila-real i el Barça va ser l'àrbitre Sánchez Martínez, l'encarregat de xiular el Girona-Lugo de la temporada passada en què els blanc-i-vermells van perdre l'ascens a Primera. El col·legiat va ser protagonista, sobretot a la primera meitat, de dues accions en contra del conjunt local que van provocar els constants xiulets de l'afició local i l'expulsió del tècnic Marcelino García Toral per protestar. La primera gran polèmica de l'enfrontament va transcórrer al minut 23 de partit. Gerard Piqué va tallar una pilota amb les mans i l'àrbitre no li va ensenyar groga. El central ja tenia una targeta i va poder seguir participant en el partit i de retruc, no es perdrà el clàssic. Aquesta acció li va costar a Marcelino l'expulsió quan el Barça ja dominava 0 a 1. El mateix Piqué, un cop acabat el partit, va respondre a Twitter al periodista Pedro J. Ramírez, que enllaçava una notícia sota el títol "La clara vermella a Piqué que l'àrbitre no ha volgut veure (si això no és expulsió que viungui Déu i ho vegi)". Piqué no es va mossegar la llengua i li va contestar "Per què no parla de la primera groga? Perquè no li interessa. Tregui's la samarreta quan faci periodisme".

La no-expulsió de Gerard Piqué va encendre la flama al Madrigal, que va acabar d'explotar al minut 40 de partit. Neymar es va plantar sol davant Asenjo que li va treure, aparentment, de forma neta la pilota. El brasiler, a causa de la pròpia acció, va caure desequilibrat i l'àrbitre va xiular un penal que no existia. Els jugadors del Vila-real i els seus aficionats van embogir amb la decisió però no van poder evitar que el mateix Neymar llencés el penal i anotés el 0 a 2 al marcador.