Participar cinc vegades en uns Jocs Olímpics no està a l'abast de tothom. Sí, en canvi, del biker de Puigcerdà Josep Antoni Hermida que ahir a Banyoles va encetar una nova temporada amb l'objectiu d'aconseguir el bitllet olímpic com més aviat millor. Des de la seva primera participació a Sidney 2000, on va acaronar el podi aconseguint una meritòria quarta plaça, ha plogut molt. El 2004, Hermida va tocar el cel penjant-se la plata a Atenes. Després va venir la seva participació a Pequín 2008 (desè), i Londres 2012 (quart). El seu palmarès, però, és molt més extens. Set medalles en el Mundial de BTT (4 medalles d'or i tres de bronze), i set medalles a l'Europeu (3 ors, 2 plates i 2 bronzes) li permeten ser un dels millors de la història d'aquest esport.

Després de participar ara fa uns dies en una cursa a Xipre, Hermida va córrer ahir la que segons ell mateix podria ser "la meva última cursa a casa, a Banyoles, en aquesta disciplina de cross-country". En una espectacular matinal ciclista al voltant de l'Estany, en l'arrencada de la Copa Catalana Internacional de BTT Biking Point, el corredor gironí va ser tercer.

Hermida va reconèixer a Diari de Girona al final de la cursa que "estic davant la temporada més important de la meva carrera esportiva, perquè és la meva última a cross-country, i també perquè hi ha en joc la classificació olímpica, que passa per fer-ho bé en proves com les d'avui, a les Copes de Món, així com en el Mundial".

El veterà i experimentat corredor gironí va admetre que "el gran objectiu de la temporada és aconseguir la classificació per als Jocs Olímpics, i no només la classificació, sinó mantenir el nivell que he tingut avui, estar lluitant per la carrera i tornar a fer una gran participació com ho he fet en els quatre Jocs en què he participat". En aquest sentit va dir que "avui -ahir per al lector- a Banyoles ningú s'ha guardat cap carta, perquè hi havia molts punts UCI que són els que ens donaran la classificació per anar o no als Jocs Olímpics. En aquest cas la classificació per als corredors espanyols és fins al juny i passa per aquestes curses. Passa per la Copa Catalana, la Copa d'Itàlia que faré d'aquí dues setmanes, la Copa Alemanya, abans de començar la Copa del Món, que la tenim d'aquí un mes. Totes aquestes curses puntuen i seran determinants fins al juny per aconseguir la classificació. Ser olímpic per cinquena vegada seria un bon final de carrera esportiva", va afegir.

Espanya té tres places assegurades a Río en BTT. "Ara falta posar-hi nom a aquestes tres places", confessa Hermida. En principi anirà en funció del rànquing mundial i, evidentment, de les curses en què competeixin els corredors espanyols (Sergio Mantecón, Carlos Coloma i ell mateix). "Ara som tres en el rànquing mundial entre els vint primers, però tampoc podem oblidar que tenim David Valero i Pablo Rodríguez que malgrat la seva joventut pugen amb molta força", destacava ahir. "Tenim cinc corredors per a tres places. Des d'ara i fins al juny ens haurem d'anar classificant", va afegir.

Hermida es planteja un segon objectiu per aquesta temporada. I aquest passa per fer un bon paper en el Mundial que es disputarà el juny a Nove Mestro (República Txeca). "D'aquí un mes tenim la primera Copa del Món. Primer Austràlia, després Alemanya, França, Suïssa, aquestes són les curses més importants, la gent que anirà als Jocs és la gent que està dominant la Copa del Món. La classificació olímpica passa per fer-ho bé allà, així com en el Mundial, que és el meu màxim objectiu fins a finals de juny. Després, quan tinguem la classificació olímpica, serà moment per fer un petita aturada per descansar abans de pensar exclusivament en Río".