El 27 de setembre de 2015 no va ser un dia qualsevol per a Miquel Molina. A Nürburgring, després d'haver-hi estat a prop altres cops, havent firmat cinc poles i tres podis, es va convertir en el primer pilot espanyol que guanyava una cursa del campionat alemany de turismes (DTM), superant així un segon lloc de Roberto Merhi. El pilot de Lloret, de 27 anys acabats de fer, es prepara aquests dies a Girona abans no arrenqui la seva setena temporada a la competició. A l'abril hi ha programats els primers test; al maig començarà el campionat 2016, on el pilot selvatà té dipositades moltes expectatives.

S'esperava el 2010, quan va debutar al campionat DTM, que hi compliria set temporades?

No, realment no m'ho esperava. Estic competint per una marca que pot triar els pilots que vol. Estic molt content perquè això vol dir que he fet el treball que tocava i l'equip confia en mi. Hi ha pilots que han estat més temps que jo a la marca, però amb set anys ja començo a ser un veterà.

El seu cas exemplifica una fuga de talent?

El meu objectiu inicial era la Fórmula 1, o si més no, ser pilot professional. Audi em va donar l'oportunitat d'assolir aquesta meta personal, la de dedicar-me professionalment a la meva passió pels cotxes, i ho havia d'agafar. Al principi la gent em deia que el DTM era un campionat pels pilots que ja estan a punt de retirar-se i fixi's que ara és una referència i un dels que té més nivell a Europa.

Se sent frustrat per no haver arribat a la Fórmula 1?

No, frustrat no. Al seu moment vaig veure per on anaven les coses. Jo tenia un preacord amb Force India però va arribar un altre pilot que portava diners i la meva oportunitat es va acabar. Vaig tenir clar des del primer moment que el meu objectiu no era aquell, haver d'anar a buscar patrocinadors per poder córrer. La meva fita era poder viure del que m'agrada, ser pilot professional, i ho he aconseguit.

Què és el campionat DTM?

És un campionat de velocitat per a turismes que està format per les millors marques (Audi, Mercedes i BMW) i que formen ?equips de vuit pilots. Hi ha molta competència. Les curses mouen molta gent, tot i que potser allà l'espectador més que anar amb un pilot té simpatia per alguna de les marques. Això fa que hi hagi molts nens i families a les carreres. En determinades proves es poden reunir 150.000 persones, com ara en la prova final, que se celebra al circuit de Hockenheim.

On és més popular Miquel Molina, a Alemanya o a Catalunya?

Sóc més conegut a Alemanya que no pas aquí, i ho agraeixo, ja em va bé així, perquè puc anar ben tranquil per Lloret o per Girona passant desapercebut. Potser algú em reconeix a vegades... però tampoc gaire. I ho agraeixo perquè sóc una persona reservada.

Com és la seva vida a Alemanya? Té la residència allà durant el campionat?

No, segueixo vivint a Lloret i em desplaço allà quan tinc una carrera. Sí que és veritat que quan hi ha una cursa marxo cap allà el dilluns per estar tota la setmana fent els preparatius necessaris amb l'equip i amb el meu engi?nyer. És una cosa que sempre m'ha anat bé. Puc seguir vivint a casa meva, a Lloret, i ara també estic content perquè fa temps que buscava un bon lloc per entrenar-me i l'he trobat a Girona. Estic fent natació, bicicleta i corro. El triatló és un dels meus hobbies. Vaig fer la Mitja Marató de Barcelona fa dues o tres setmanes, em manté actiu aquesta mena de coses perquè la pretemporada és molt llarga, són sis mesos d'aturada, i lògicament haig de trobar objectius, motivacions, reptes, per seguir activat.

L'any passat va fer història amb la primera victòria espanyola al DTM. En vindran més aquest 2016?

La idea és mantenir la línia que vaig agafar al final de la temporada passada. Havia començat molt bé, després de les tres o quatre primeres curses era quart o cinquè del campionat, però a la meitat van sorgir problemes i vaig caure molts llocs a la classificació general. Al final vaig guanyar a Nürburgring i allò em va animar molt, vaig veure que era capaç d'aconseguir resultats ambiciosos. Aquesta és la línia a seguir.

En què varia la sensació de pilotar un monoplaça de les World Series a fer-ho amb un turisme del campionat DTM?

Pel que fa a velocitat no varia gaire (s'arriba a uns 300 quilòmetres per hora) però sí que canvien les prestacions del cotxe. Hi ha molta més tecnologia, potser no tanta com a la Fórmula 1, però molta. La filosofia del cotxe és la d'un Fórmula, el que passa es que té un capó, l'estètica de turisme. Durant la pretemporada no tenim l'ocasió de fer gaires testos i ja tinc ganes de començar les curses un altre cop. La primera carrera serà a primers de maig i s'allargarà el DTM fins a l'octubre.

Ser pilot d'Audi al DTM li ha permès conèixer molts altres esportistes d'elit de primer nivell. Com va anar la prova amb Cristiano Ronaldo al Jarama el 2012?

Sí, aquest espai també forma part de la meva feina. Realment, però, sóc poc mitòman. Aquí el pilot no només puja al cotxe, també participa en molts esdeveniments organitzats per la marca. L'entrega de cotxes d'Audi als jugadors del Barça i del Madrid n'és un exemple. El mateix any que vaig pilotar amb Cristiano de copilot, també vaig estar amb els del Barça, tot i que aquests anaven en un altre cotxe darrere meu, no al meu costat. Sóc futboler, però de l'Espanyol. He anat a veure diversos cops el Bayern a Alemanya, aprofitant l'Audi Cup que es fa durant la pretemporada.