Després del fracàs espectacular del conjunt McLaren-Honda el 2015, caldria preguntar-se si una tradició de prestigi com és McLaren en la F1 pot sortir del profund forat en què està endinsat enfront de l'evolució dels seus més directes competidors. Cal tenir en compte que McLaren des de 1958, data en què fou creada per Bruce McLaren, pilot inoblidable, havia introduït, en aquesta especialitat, avanços tècnics tan importants com el xassís monocasc emmotllat a base de «kevlar» i fibra de carbó -tecnologia, llavors, utilitzada exclusivament per la NASA en les càpsules espacials. Els enginyers més imaginatius i eficaços han passat per aquesta empresa tecnològica que, a més a més de la F1, dedica molts dels seus recursos a la i+D+i. No cal dir que les instal·lacions centrals, sobretot a Woking, al sud del Regne Unit, són modèliques. Hi treballen al voltant d'unes mil persones.

McLaren Factory

Però no oblidem el passat! El nou MP4-31, dissenyat amb tota cura per a aquesta temporada, pretén rompre la mala ratxa de mancança de fiabilitat i carència de prestacions, per superar la decepció que ha causat a tots els aficionats i seguidors. Innovacions: en la part davantera, un nou morro (nose) més petit i fi, que ha tingut inclús dificultats per passar els «crasch test» a què la FIA els sotmet cada any, dóna pas als side-pot (pontons laterals) també més estilitzats i de menys amplada. Se?guint per la part més del darrere, la «línia cocacola» molt pronunciada i neta, canalitza el major flux ?d'aire cap a l'ala posterior i el difusor, principal generador de la «Down Force» que permet de passar per les corbes ràpides amb més velocitat, minimitzant les pertorbacions del flux del darrere, i que creen la resistència aerodinàmica que dificulta la velocitat en les rectes.

Alonso estava esperançat abans dels primers tests que han tingut lloc en el circuit de Montmeló, malgrat que els esmentats tests han deixat unes sensacions de «llums i ombres». Cal posar èmfasi en la renovació dels enginyers responsables, tant del motor Honda, Yasuhisa Arai, com dels responsables del xassís. A Matt Morris, el nou responsable del xassís actual, el precedeix una fama de geni dins l'especialitat. No obstant això, tots els pilots esperen el nou Reglament Tècnic 2017, en què la major llibertat aerodinàmica així com els nous motors autoritzats de potències entorn dels 1.000 cv, tornaran als monoplaces l'espectacularitat emocionant que els espectadors trobaven a faltar i que mai no devia d'haver-se deixat de banda. És aquesta distinció d'espectacularitat el que constitueix el màxim exponent de l'automobilisme esportiu.