És un fenomen que es repeteix any a any, des de l'esclat de la crisi econòmica, i que els números exemplifiquen de manera diàfana: l'interès per ser àrbitre creix en la mesura que també augmenten les dificultats per arribar a final de mes. El Comitè Tècnic de Catalunya va obrir el 15 de febrer la ?preinscripció per a tots aquells joves d'entre 14 i 25 anys (més grans ja no poden entrar al col·lectiu) que vulguin introduir-se en el món de l'arbitratge de futbol i a Girona, a quinze dies per tancar-se el termini, ja hi ha més demanda (41) que oferta de places (35). Els càlculs que fa la delegació, segons explica el seu president, Salvador Elías, és que s'arribi pràcticament al centenar de peticions. «Per a la gent jove és una bona manera de guanyar 50 o 60 euros a la setmana, en funció dels partits que dirigeixin, fent a més a més allò que els agrada, practicant esport», argumenta el representant dels col·legiats gironins.

L'augment de sol·licituds detectat en els darrers anys ja va ?obligar el Comitè a posar límits d'edat, tenint en compte que ja no es pot arribar a Primera Catalana a partir dels 28. Ara fa un any, la preinscripció per als cursos de cares a l'actual temporada va reunir unes 800 peticions a tot Catalunya, de les quals se'n van poder acabar atenent poc més de 300. I és que per poder convertir-se en àrbitre no n'hi ha prou amb la voluntat. Elías explica com «un cop tanquem el procés de preinscripció, fem una entrevista personal a tots els candidats i un psicotècnic, per veure quines inquietuds tenen, per què volen entrar en aquest món, i quina mena de persones són». Posteriorment els aspirants a col·legiat han de superar un test de redaccció, en català o castellà, «per comprovar que no tindran problemes a l'hora d'escriure l'acta». Salvador Elías destaca que «ens interessa saber quin grau tenen de cultura general, nosaltres ja els ensenyarem a arbitrar». El curs passat, dels 80 aspirants que hi va haver a Girona, al final d'aquesta primera fase del procés en van quedar 60.

A?partir del mes de maig els interessats a fer-se àrbitres inicien el curs que els introduirà en les regles del futbol. Són nou sessions d'una hora i mitja de durada que el Comitè Territorial imparteix a Girona, Figueres i Olot, en el cas de les comarques gironines. Hi ha una part teòrica i una de pràctica, perquè també es va al camp a aprendre col·locació i maneres d'actuar. Al setembre és el moment de l'examen escrit, seguit del darrer obstacle, les proves físiques. Qui ho supera tot entra a formar part del col·lectiu arbitral i s'inicia en partits de base. Se li designa un «mentor», que en supervisa els seus primers partits i tutela la manera com s'han de redactar les actes i afrontar els partits. A Girona cada cap de setmana hi ha unes 500 designacions arbitrals, que s'amplien en el cas d'aquells partits que requereixen dos assistents.

Salvador Elías destaca que aquesta temporada a la demarcació hi ha 225 col·legiats i que de cares a l'any vinent la xifra arribarà als 240 o 250. Els dissabtes són el dia més complicat, amb una gran quantitat de duels tant al matí com a la tarda que fan anar «una mica justos de gent» els membres del Comitè. El perfil dels aspirants sol ser el d'estudiants que veuen en aquesta sortida una oportunitat per disposar d'algun ingrés mentre segueixen amb la seva formació. També, al començament, hi ha nois que combinen l'arbitratge amb el jugar amb algun equip. És una possibilitat que es permet fins als 18 anys. «Després han de triar què volen fer», subratlla el representant arbitral.

El col·legiat principal gironí de més categoria continua sent Pere Barceló, que xiula a Segona B amb 33 anys. L'edat màxima per intentar un ascens a Segona A és de 38. La temporada passada va arribar a xiular partits de play-off. Com a àrbitre assistent el que té més nivell és Xavier Aguilar, linier internacional. A Tercera Divisió hi ha dos representants de la província, David Garcia Rosell, en actiu, i Daniel López Morente, que s'ha pres una excedència.