De la casa, coneixedor de la plantilla i amb una llarga experiència en el món del bàsquet professional. L'Uni s'ha proposat repetir la jugada de l'any passat, quan va guanyar el títol després del canvi de Ramon Jordana per Roberto Íñiguez després de la Copa, amb la destitució de Miguel Ángel Ortega i l'arribada d'un nou tècnic que, sense l'experiència de l'ara entrenador de l'Orenburg, té unes característiques que s'adapten com anell al dit al que buscaven els responsables del club de Fontajau. Xavi Fernández és un més de la família de l'Uni, fa molts anys que treballa al club com a responsable de màrqueting i assessorant en aspectes tècnics, coneix bé la plantilla i té bona relació amb pesos pesants com Noemí Jordana, a més de veure el bàsquet d'una manera més semblant a Pere Puig i a la resta de directius del que ho feia Miguel Ángel Ortega. L'exjugador de Barça i Casademont Girona, entre altres equips de l'ACB, serà presentat aquest matí a la seu de Citylift i dilluns ja dirigirà el seu primer entrenament de cara al partit del diumenge 28 de febrer contra el Gipuzkoa a Fontajau.

Establert a Girona d'ençà de la seva retirada del bàsquet professional - juny del 2003-, Xavi Fernández havia refusat entrenar l'Uni aquest estiu un cop es va confirmar que Roberto Íñiguez no seguiria. En aquell moment, però, no hi va haver manera de convèncer un Xavi Fernández que, tot i tenir el títol de primer nivell, mai ha vist de bons ulls endegar una carrera d'entrenador professional assumint el ritme de viatges i de canvis de ciutat i de club que això podria comportar. Aquest cop és diferent, l'exescorta internacional agafa l'equip per donar un cop de mà durant set jornades de lliga més el play-off en un projecte del qual forma part des de sempre. Oficialment, Xavi Fernández és el responsable de màrqueting de l'Uni des de fa un grapat d'anys, però mai ha estat del tot lluny de la pista. En la darrera etapa d'Anna Caula a la banqueta, Xavi Fernández dirigia els entrenaments matinals i, sense anar més lluny, tant aquesta temporada com en anteriors no era estrany que, als seus 48 anys, Xavi Fernández completés els cinc contra cinc de l'Uni perquè pivots com Cierra Bravard, Vanessa Gidden o Lina Pikciute topessin contra defenses fortes físicament. Solia veure tots els partits de l'Uni a Fontajau des de la darrera fila de la zona de tribuna i, encara que no hagi estat mai primer entrenador d'un equip professional, al club no hi ha dubtes que era la persona ideal per agafar el relleu de Miguel Ángel?Ortega a la banqueta.

A diferència del que li passava al seu predecessor, Xavi Fernández no haurà d'afrontar el desgast de combinar Lliga i Eurolliga. Recuperar físicament l'equip, amb especial menció a les lesionades Spanou i Pikciute, serà el primer maldecap de Xavi Fernández que, abans d'acabar la lliga regular, té set jornades per endavant amb algunes cites com les visites a les pistes del Conquero i el Mann Filter o el partit contra el Perfumerías Avenida a Fontajau. Aconseguir que Italee Lucas tingui un major protagonisme en el joc ofensiu de l'Uni i entendre's amb Mima Coulibaly també seran dues de les tasques de Fernández en la seva primera gran experiència com a tècnic. L'estrena serà el diumenge 28 contra el Gipuzkoa a Fontajau, a les sis de la tarda. Les basques no passen per un bon moment després de la lesió de la base Arantxa Novo i la més recent de Cierra Bravard a la Copa.