El migdia del diumenge 10 de gener, l'Spar Citylift Girona va perdre contra el Cadí a Fontajau en el derbi català de Lliga Femenina. Aquella tarda, el pensament dels responsables de l'Uni era clar: s'havia de destituir Ortega. El canvi d'estil que el tècnic de l'Hospitalet estava intentant imposar en el joc de l'equip, amb molts minuts pressionant tota la pista i poca importància del treball tàctic en el cinc contra cinc, no agradava a uns directius que, l'endemà de la derrota contra el Cadí, ja estaven fent moviments per lligar el nou tècnic. En aquells moments, però, el calendari va jugar a favor d'Ortega perquè, sense temps material per fer el canvi, l'equip rebia el dimecres següent el Castors Braine a Fontajau. I aquell dia, amb una gran nit de Noe Jordana (7 triples), l'Spar Citylift Girona aconseguiria derrotar les belgues en la que llavors era la segona victòria a l'Eurolliga i la primera en mesos. Els triples de Jordana van donar aire a Ortega que, quatre dies més tard, s'acabava afiançant en el càrrec gràcies a una victòria a la pista del Campus Promete on l'equip va fer un primer quart brillant (10-35) amb les armes que agraden al tècnic barceloní: pressió i bàsquets després de recuperació. Miguel Ángel Ortega s'havia guanyat arribar viu a un objectiu que, personalment, tenia marcat en vermell: la Copa de la Reina. Dues victòries més a l'Eurolliga, contra l'Agü Spor de Chelsea Gray i el Praga de Marta Xargay, semblava que el reforçaven definitivament, però la seva relació amb la junta continuava sent extremadament freda. Dues maneres antagòniques de veure el bàsquet.

I la Copa, com va passar l'any passat amb Ramon Jordana, va ser l'autèntic punt d'inflexió. Eliminació a semifinals i una derrota el cap de setmana següent a la Lliga. En el cas de Jordana a la pista del Rivas i, en canvi, en el d'Ortega el comiat haurà estat una desfeta a casa contra el Bembibre. Entre un cas i l'altre hi ha més diferències: Ortega va jugar contra el Bembibre amb un equip fos perquè, entre la Copa i el seu darrer partit, l'Uni va jugar Eurolliga a Bourges, on es van lesionar Spanou i Pikciute. La tercera diferència és que, l'any passat, Ramon Jordana va plegar i, ara, en canvi, Miguel Ángel Ortega encara assegurava ahir mateix en una entrevista amb Diari de Girona que se sentia «amb forces» per seguir fins al final. El club, però, ha decidit buscar un revulsiu per, en paraules del president Llorenç Biargé, «assegurar-nos la participació en el play off i poder així seguir lluitant pel nostre objectiu que és guanyar la Lliga». Ahir al matí, l'Spar Citylift Girona va fer oficial la destitució de Miguel Ángel Ortega, però, com que aquest any no hi ha un entrenador del perfil de Roberto Íñiguez passant un any sabàtic a la ciutat, el seu substitut haurà de ser una persona de la casa. L'exjugador de l'ACB i actual responsable de màrqueting de l'Uni, Xavi Fernández, encapçala una llista de candidats on també hi ha dos entrenadors de la base del club, Mau Puig i Faust Moreno, i el mateix director esportiu de l'entitat, Pere Puig.

Unes hores després d'assegurar que dilluns tornaria a Girona per preparar el tram final de temporada, tot i lamentar que el desgast de jugar dues competicions tenia l'equip «fos», Miguel Ángel Ortega ahir valorava la decisió del club sense cap retret cap a la junta. «És clar que tinc la meva part de culpa en els últims resultats, tothom ha d'analitzar el perquè de les coses i veure la seva part de culpa», deia ahir un tècnic que dilluns serà a Fontajau per acomiadar-se de la plantilla i tancar el pis de Girona. «A mi m'encanta entrenar i, sempre que la meva família em deixi, estic disposat a tornar-ho a fer ja. Em podria enganxar ara mateix a un projecte interessant que m'arribés», assegurava l'entrenador, que marxa de l'Spar Citylift Girona havent guanyat una Supercopa i després d'haver-se estrenat a l'Eurolliga amb quatre victòries, algunes de molt prestigi, com la que es va aconseguir ara tot just fa dues setmanes contra el Praga, actual campió continental.

Aquest cap de setmana no hi ha competició a Lliga Femenina, per la disputa de partits del pre Europeu, i això dóna una mica més de marge als responsables de l'Uni per decidir la persona que es posarà al capdavant del primer equip dilluns quan la plantilla torni als entrenaments. «Estem en un moment de la temporada en què ja no podem fer experiments i no anirem a buscar un entrenador fora de casa», explicava ahir el director esportiu de l'Uni, Pere Puig, que, fins i tot, no descartava posar-se ell mateix al capdavant del primer equip. Descartats els ajudants d'Ortega, a Eloy Acedo se'l considera un dels tècnics amb més futur del club però no se'l vol «cremar» abans d'hora, a la llista hi figuren dos dels tècnics clàssics del bàsquet base de l'Uni, Mau Puig i Faust Moreno, i també en un lloc preponderant a Xavi Fernández. Exjugador professional amb una llarga experiència a l'ACB, Fernández treballa amb l'Uni des de fa anys, és el responsable de màrqueting i en l'etapa d'Anna Caula dirigia els entrenaments dels matins, i, sobretot, coneix bé la plantilla i la idiosincràcia del club. La decisió final sobre qui serà el proper entrenador de l'Uni Girona arribarà abans del cap de setmana.