Xavi Rabaseda i Oriol Paulí (Gran Canària), i Jordi Trias (València), són els tres representants gironins a la Copa de Rei ACB que arrenca aquesta tarda a la Corunya. L'atzar del sorteig va voler que, a més a més, haguéssin d'enfrontar-se entre ells en quarts de final, en el segon partit (21.30, Movistar+) d'aquesta primera jornada, en el duel que enfrontarà els equips de Pedro Martínez i Aito García Reneses. Abans, a les 19.00 (Teledeporte), Barça i Bilbao hauran obert el torneig, que seguirà demà amb els duels Reial Madrid-Fuenlabrada (19.00, La 1) i Obradoiro-Laboral Kutxa (21.30, Movistar+). Dissabte es disputaran les dues semifinals i diumenge a les 19.00 la final. Barça i Madrid van pels dos costat del quadre i, per tant, només es podrien trobar en el decisiu partit pel títol. Els blaugranes, en canvi, si superen avui el Bilbao, podrien trobar-se el líder de la lliga, un València que només ha perdut un partit a l'ACB, en les semifinals.

El Gran Canària de Paulí i Rabaseda serà el primer obstacle per als valencians, que aquesta temporada han batut records tant a l'ACB com a Europa tot i haver quedat fora de la segona competició continental. A la competició espanyola només han perdut un partit, contra el Laboral Kutxa, a primers d'aquest mes. Entre ACB i Eurocup, els de Pedro Martínez van arribar a encadenar 28 triomfs consecutius, però aquests números no espanten els dos gironins de l'equip canari: «El València és un rival molt complicat i ja ens ho va demostrar a casa seva, però a la Copa és diferent. Tenim moltes ganes de fer-ho bé», subralla Oriol Paulí, que considera que «estem en un dels millors moments de la temporada després d'encadenar diverses victòries seguides». El Gran Canària ha guanyat deu dels seus últims onze partits entre ACB i Eurocup. «Hem de seguir així», argumenta l'altre gironí del vestidor canari, Xavi Rabaseda, que va guanyar la Copa el 2013 amb el Barça.

En les files del València hi juga el veterà Jordi Trias, que també sap què se sent aixecant la Copa del Rei. Com Rabaseda, ho va fer vestint la samarreta blaugrana els anys 2007 i 2010. Fitxat a l'estiu per Pedro Martínez per donar qualitat als entrenaments i ampliar el fons d'armari a la banqueta, la seva presència a la lliga ha sigut més aviat testimonial (5 partits), però sovint s'ha guanyat el reconeixement del seu entrenador. Després de dues temporades a Andorra, Trias, de 35 anys, apuntava a reforç de luxe pel Barça B a la LEB Or fins que Martínez li va donar l'oportunitat de jugar en l'actual líder de la lliga i un dels clars aspirants al títol. Rabaseda, Paulí i Trias representen la triple representació gironina en una Copa on també hi haurà diversos jugadors i tècnics amb passat a Fontajau, en les files de l'extingit CB Girona. Al València Trias hi coincideix amb San Emeterio i Pedro Martínez, que van viure una època Akasvayu que també va tenir entre els seus protagonistes Raül López, ara al Bilbao. El tècnic del Madrid, Pablo Laso, va ser base del Casademont durant tres temporades.

La Copa arrenca amb un Barça-Bilbao on els catalans surten com a favorits, tot i que fa 8 anys, en l'última vegada que es van trobar en aquesta competició,va ser el Bilbao el que va passar ronda. Xavi Pascual espera «una competició molt igualada i amb moltes dificultats. No seria cap gran sorpresa que el Barça o el Madrid no la guanyessin», va advertir ahir.