La jornada d'aquest cap de setmana de la categoria aleví preferent estarà marcada per la posada en marxa d'una iniciativa pionera de la Federació Catalana de futbol: «Zero insults a la grada» representa un pas més per eradicar la violència, en aquest cas, verbal, dels camps catalans, i té com a característica principal que els àrbitres podran aturar fins a tres vegades els partits per fer cridar l'atenció a aquells espectadors que no es comportin i es passin l'estona carregant contra el mateix col·legiat o algun altre actor del joc. A la província de Girona aquest protocol afectarà quinze partits dels grups 5 i 6 de la categoria. Es tracta d'una prova pilot que, no obstant això, s'anirà estenent progressivament per tot el futbol català fins que a finals de temporada ja s'hauria d'aplicar des de Primera Catalana (sènior) fins a tot el futbol base.

«Volem que l'aficionat que insulti quedi avergonyit». Aquest és l'objectiu que pretén la campanya segons Jordi Bonet, el delegat a Girona de la Federació. La idea és que si un partit s'ha d'aturar perquè a la grada hi ha un o alguns espectadors que no tenen un bon comportament, la resta els faci veure que han de rectificar per no posar en risc el joc. «La primera vegada l'àrbitre aturarà el partit, cridarà els delegats dels dos equips i aquests demanaran a l'espectador que es calmi; hi podrà haver dos avisos més però en tot cas no es preveu que el partit es pugui suspendre per culpa dels insults a no ser que el col·legiat interpreti que perilla la seva integritat física», relata Bonet. Això, de moment, per què en la pròxima assemblea els clubs podrien aprovar que els reiterats insults a un àrbitre, jugador o tècnic puguin ser motiu suficient per donar un partit per acabat. Si fos així, s'aplicaria a partir del curs vinent.

«Des de la Federació Catalana fa temps que estem prenent mesures per eradicar la violència del futbol i totes les actituts xenòfobes, masclistes o racistes», afegeix el delegat federatiu de Girona, que ha informat personalment a tots els clubs que es veuran afectats ja aquest cap de setmana per l'activació del protocol. La Federació pensa que aquesta mesura no s'haurà d'aplicar gaire sovint, a l'espera que el sol fet d'estar engegada freni els bocamolls. Per a aquesta jornada als partits afectats s'han designat a àrbitres «experimentats» perquè sàpiguen tenir mà esquerra en segons quines situacions.

Es podria donar el cas que, en comptes de fer avergonyir aquells que insulten, la decisió del col·legiat d'aturar el joc escalfés encara més els ànims de la grada? Bonet no ho nega, però entén que per evitar-ho la decisió no serà només de l'àrbitre, sinó que també hi haurà implicats els delegats dels dos clubs a l'hora de cridar l'atenció d'aquell que no es comporti correctament a la grada. La prova pilot d'aquest cap de setmana afectarà a Girona una quinzena de partits que poden ser seguits, cada un d'ells, per més d'un centenar d'espectadors. «Els alevins tenen 11-12 anys i al camp hi solen anar acompanyats per pares i familiars, o sigui que és una categoria que a vegades porta més públic que segons quins partits sènior», subratlla.

Que el col·legiat pugui aturar el joc és la mesura més cridanera de la campanya, però no l'única. D'aquesta manera els partits arrencaran amb els futbolistes dels dos equips i els àrbitres sortint plegats al camp amb una bandera que durà el lema «Prou violència al futbol». Al final del temps reglamentari, s'estipula una salutació entre els jugadors. A l'acta s'haurà de consignar qualsevol circumstància que no s'hagi seguit tal i com marca la campanya i aquells clubs que reiteradament no en facin cas podran rebre un toc d'atenció de la Federació.

La iniciativa ha sigut molt ben rebuda pels equips. En declaracions a FeM Girona, el coordinador del futbol base del Banyoles, Martí Planas, deia que «nosaltres intentem que els pares ens ajudin en l'educació i la formació dels nanos i per això entenen que és una eina molt bona». Arnau Padrós, president de l'EF Ripollès, per la seva banda, apuntava que «nosaltres ja vam fer fora dos pares per mal comportament en un partit a fora i hem fet una reunió amb tots per exposar-los aquesta campanya. Tothom està conscienciat i entenem que, només per la vergonya de que et puguin fer fora del camp, ningú es comportarà malament». Des de la Penya Bons Aires, Marçal Agustí també aplaudeix el programa i afegeix que els clubs també poden prendre mesures addicionals contra els incívics.