Al final va acabar guanyant el Salt, però el derbi que es va viure ahir a Quart es recordarà durant molt de temps. Dos tirs lliures de Geli certificaven una victòria que permet als d'Èric Surís assegurar-se un any més una plaça a la competició. El Quart ho va tenir a tocar, però els nervis, i el fet que el Salt li té la mida presa (aquest any els ha guanyat els dos partits) van fer que els homes d'Albert Brea sumin la quarta derrota de la temporada i puguin perdre el liderat.

La victòria saltenca no s'explica des de la tàctica. El Quart és un equip que vol córrer i buscar superioritats en el contraatac, i en canvi el Salt prefereix atacs i defenses llargues. Ahir va passar de tot. Un quart per cada equip, i dos d'igualats, i al final el Salt va treure cara, i els locals creu.

Un primer període marcat d'una banda per les imprescisions dels visitants, que fiaven els seus atacs a un Torrent inspirat, però que no tenien molts més recursos; i de l'altra per un gran Kanis, que es va fer el dominador de la zona amb 8 punts el primer període. Amb tot, la lluita dels saltencs els va permetre acabar empatats al final del primer quart, en part gràcies a una bona ratxa a l'últim minut. Això sí, la sensació però que li costaria mantenir aquest nivell.

El segon quart començava de forma sorprenent. Una zona del Salt generava problemes al Quart i un parcial de 9 a 0 obligava a Albert Brea a demanar un temps mort. El seu equip necessitava punts i els va trobar amb Kanis, que novament es va fer amo i senyor de la pintura. Però el pivot dels locals es va carregar de faltes i sense ell el Salt es va fer més gran. Torrent i Bartrolí anotaven amb facilitat. El colíder de la lliga no trobava la manera de superar el Salt i se'n va anar al descans amb un sorprenent 29 a 37 al marcador.

Reacció local

Vist el panorama s'esperava una reacció local i aquesta va arribar. Brea va canviar la defensa i va posar Pau Vila a perseguir a Torrent, que va desaparèixer del mapa. El Quart va ser més intens i també més encertat en atac, amb un Kanis que feia el que volia i s'exhibia. A això si ha de sumar que va aparèixer Èric Jiménez, que portava setmanes lesionat. Dos triples consecutius seus van disparar els locals, mentre que el Salt no trobava solucions (53-49 al final del tercer quart).

S'esperaven uns últims minuts frenètics i així va ser. Els locals es van posar 10 amunt i semblava que la victòria es quedaria a casa. A més Torrent, desesperat, li assanyelaven una tècnica per protestar. Ho tenia coll amunt el Salt, però un parell de triples de Bover van fer resorgir els visitants, que a còpia de tir exterior va es va acabar posant per davant a falta de 3 minuts (66-68). L'emoció va arribar fins al darrer sisour. Una última possessió del Salt acabava amb falta personal i dos tirs per Geli. Faltaven només 3 dècimes.

La pressió pel pivot saltenc era total, però no va dubtar. El primer va entrar plorant. El segon, net. Net com el partit, que malgrat la tensió es va disputar amb un ambient de noblesa envejable. Al final el Quart encaixa la seva quarta derrota de l'any, mentre que el Salt s'apunta la seva victòria més important.