Històrica victòria de l'Uni contra el campió d'Europa. Amb una primera per recordar, i no perdre mai el DVD, les gironines van passar per sobre el Praga de Marta Xargay, Laia Palau i Candice Dupree; però tot i arribar a guanyar per 24 punts (46-22), un parcial de 0-20 va permetre a les txeques tornar a entrar dins el partit -arribant a capgirar un moment el marcador: 48-49 a dos minuts i mig per acabar-, però un triple de Jordana i un bàsquet després de rebot ofensiu van tancar la victòria de l'equip gironí (54-52). Amb quatre victòries a l'Eurolliga, l'Uni passarà a jugar els quarts de final de l'Eurocup si dimecres vinent guanya de més de nou punts a la pista del Bourges.

Les txeques van jugar sense la seva màxima anotadora, Sonja Petrovic, que era a Fontajau però que no es va arribar a canviar per unes molèsties a l'espatlla, però la històrica victòria gironina s'explica per molt més. La sorpresa es va fonamentar en un primer temps per oblidar on l'Uni va treure la seva millor versió defensiva, la que agrada i persegueix dia a dia Miguel Ángel Ortega, per desactivar un Praga a qui semblava que ningú havia explicat que l'Orenburg havia perdut a Cracòvia i que tenien el segon lloc del grup a tocar de la punta dels dits. Si no haguessin perdut a Girona... A la retina de molts espectadors hauran quedat els dos triples seguits de Vita Kuktiene (per forçar el primer gran trencament: 34-18) o el bàsquet final de Tyler Mingo per posar el 39-20 final. Però la pel·lícula de la primera part d'ahir no es pot entendre sense els 11 rebots de Lina Pikciute (serien 15 al final del partit) en uns deu primers minuts on la lituana es va fer immensa dins la zona contra dos pivots amb molts partits a la WNBA i que, tot i la seva edat, tenen números per anar aquest estiu a guanyar l'or dels Jocs Olímpics amb la selecció dels Estats Units: Kia Vaughn i Candice Dupree. A Pikciute se li fa de nit quan es tracta d´anotar un tir de sota cistella, però la seva feina a la pista és impagable, igual que la d'Adriana Knezevic, i aquesta grapa de l'Uni és la que va trobar forat en la inconsistència d'un Praga on Marta Xargay, ahir sempre aplaudida pel públic de Fontajau, mai va trobar-se còmode (va fer més faltes, 5, que tirs va provar: un tir de dos fallat i un triple fallat), Laia Palau o les dues nord-americanes varen tenir sort del canell d'una de les seves jugadores de banqueta, Alena Hanusova, per no haver d'acabar tirant la tovallola. De fet, a mitjans tercer quart, i just després que un triple de Noemí Jordana posés en el marcador una màxima diferència de 24 punts (46-22), semblava que el campió de l´Eurolilga ja estava genoll a terra.

El problema, però, és que l'Uni no té allà que s'anomenaria instint assassí i, a un equip d'Eurolliga, si no el rematés ho pots acabar pagant. Mentalment, banqueta i jugadores de l'Uni van començar a paladejar la victòria contra l'actual campió d'Europa i a pensar en la Copa. Una errada comprensible, però que gairebé pagant molt cara perquè, amb més de set minuts sense anotar, l'Uni va encaixar un duríssim parcial de 0-20 que deixava el partit a l'aire. Dues txeques, Hanusova i Elthova, havien posat el Praga dins el partit i, llavors, les dues nord-americanes, Xargay ja estava fora, van intentar guanyar un cara o creu a l'Uni però un triple de Noemí Jordana que desterrava la paral·lisis anotadora i un cop de grapa de Knezevic -rebot ofensiu i bàsqquet amb falta inclosa a set segons del final- van certificar una històrica victòria de l'Uni. L'actual campió d'Europa havia perdut a Fontajau.

Fitxa:

Spar Citylift Girona (54): Jordana (9), Knezevic (11), Givens (9), Kuktiene (11), Pikciute (4) - cinc inicial - Mingo (5), Spanou (3) i Coulibaly (6). 7 triples (3 Jordana, 3 Kuktiene i Mingo). 5/14 tirs lliures. 33 rebots (Pikciute, 15). 10 assistències (Jordana, 4).

Praga (52): Palau (3), Xargay, Elthova (12), Dupree (9), Vaughn (4) - cinc inicial - Hanusova (22), Burgrova (2) i Vyrolova. 7 triples (4 Hanusova, 3 Elthova i Palau). 5/8 tirs lliures. 25 rebots (Vaughn,11). 17 assistències (Palau, 9).

Parcials: 18-9, 39-20 (descans), 46-39 i 54-52 (final)