El pare de Neymar ha declarat davant el jutge de l´Audiència Nacional, José de la Mata, que el seu fill "no sabia res" de les gestions sobre el seu traspàs entre el club brasiler Santos FC i el Futbol Club Barcelona el 2013. Pare i fill, investigats per la justícia espanyola, declaren davant el jutge per presumptes irregularitats en el fitxatge del futbolista que es podrien haver fet mitjançant diferents "simulacions" de contracte. Segons el magistrat, l'operació per comprar Neymar es va dur a terme almenys amb dos contractes que eren "una simulació", ja que "pretenien disfressar el que en realitat era el pagament per la transmissió dels drets federatius amb altres conceptes que no es corresponen a la realitat".

En el marc d´aquesta causa judicial, el president del Barça, Josep Maria Bartomeu, i l´expresident Sandro Rosell van declarar ahir davant el jutge que la compra de Neymar va tenir un cost de 57,1 milions d´euros. Una xifra que el mateix jutge eleva a 83,3 milions i la fiscalia a 94,8.

És precisament la disputa del que hauria costat el fitxatge de Neymar el que va portar al fons d´inversió brasiler DIS a querellar-se amb tots els actors que van participar en el traspàs, com el mateix Barça o el Santos, convertint-se així en l´origen de les investigacions.

DIS, que posseïa el 40% dels drets federatius del jugador blaugrana en el moment de fitxar per el Barça, entén que el club blaugrana va adquirir aquests drets el 2013 "fora de la normal competència" i per un valor "inferior al del mercat".