Renovar-se o morir. Aquesta màxima bé podria servir per definir com ha evolucionat el Ripoll CF des de l´arribada del tècnic David Zurita, a finals de novembre. L´històric club, que va arribar a militar una temporada a Tercera a finals dels seixanta, es trobava en el pitjor moment de la seva història. De fet en els darrers tres anys tot ha anat de mal en pitjor amb un descens de Segona a Tercera Catalana la temporada 2013-14 i el darrer lloc a Tercera Catalana el curs passat, que es va solucionar a darrera hora comprant la plaça del Maià, evitant caure a Quarta Catalana. Aquesta nova campanya a Tercera no havia començat gaire millor. Durant la primera volta s´estava signant la pitjor temporada de la història del club, amb un sol punt aconseguit al camp de l´Atlètic Banyoles. Al darrer partit d´aquest tram de temporada va arribar la primera victòria, al camp de Santjoanenc. Dissabte passat es va aconseguir la segona, a Sarrià. Sis punts que ajuden a veure amb optimisme la segona volta.

Zurita va arribar amb set pans sota el braç, o millor dit, amb set reforços que s´han ampliat fins als tretze. Noms com Dani Òscar Fernández, Diego Soria, Leslie Wijesinghe, Manel Camacho o Ivan Soto potser eren coneguts pel públic de la Jonquera, Roses, Agullana o Guíxols, però tot just ara comencen a ser familiars per als ripollesos. El més ­xocant és que alguns d´aquest jugadors, com Ignacio Pujante (murcià), Bruno Gomes Dos Santos (brasiler) o David del Río (gallec), arriben de localitzacions geogràfiques inèdites.

Aquest és el cas també de la darrera i exòtica incorporació. Es tracta de Daniel Førlandsas, un davanter noruec que des que el 2008 va sortir del seu país ha passat pel futbol danès (Naesby BK), el gal·lès (Conwy Borough), l´australià (Ballarat FC), l´espanyol (CD Utiel i RSD Santa Isabel) o l´eslovac. Precisament l´Slavoj Trebisov, de la Tercera Divisió d´aquell país, va ser el seu últim equip. Té 26 anys i fa més de metre noranta.

No serà, però, l´últim fitxatge d´un Ripoll que ho intentarà tot per salvar-se. Per la setmana entrant Zurita promet l´arribada d´un nou central amb experiència a Segona B, provinent de Xàtiva. De moment l´equip segueix últim, una posició que podria deixar si diumenge s´imposa precisament a l´At. Banyoles, i el Sant Esteve d´en Bas no guanya. L´objectiu per a aquesta temporada és salvar una categoria que s´havia posat molt complicada. De fet quan Zurita va aterrar va trobar un «sidral considerable». El primer problema que va haver de solucionar va ser el de l´absentisme als entrenaments i als partits. Amb les setmanes, i després de fer una mena de pretemporada en plena campanya, ha aconseguit la implicació de tots, fins i tot de diversos jugadors de la casa que no només han rebut amb els braços oberts les noves incorporacions sinó que també han crescut futbolísticament al seu costat.

El secret per portar tants futbolistes sense enfonsar econòmicament l´entitat és gràcies als contactes que diu tenir Zurita. «Sé trucar les portes que cal». Els jugadors volen utilitzar el Ripoll com a pantalla per promocionar-se A més, al darrere hi té un patrocinador que afavoreix que el Ripoll no tingui despeses superiors. Zurita confia salvar l´equip i ascendir-lo a Segona Catalana la propera temporada.