El ciclocròs és una disciplina ciclista «molt més explosiva» que les curses de BTT i que consisteix a realitzar un determinat nombre de voltes a un circuit amb trams de superfície diversa (asfalt, camp a travès, corriols) i on s’han de sortejar diversos obstacles. Una carrera convencional pot arribar a durar un parell d’hores. En ciclocròs, no més de 40 minuts. Jofre Cullell, de 16 anys, ho practica tot just des d’en fa tres, però en aquest curt espai de temps ja ha aconseguit convertir-se en un dels corredors amb més projecció d’Espanya. El ciclista de Santa Coloma és l’únic català que forma part de la selecció espanyola que aquest cap de setmana competeix al Mundial de Heusden-Zolder (Bèlgica). La seva prova, la cursa júnior, està programada per a dissabte a les 11.

«Ser al Mundial era el meu objectiu. Estic molt content i orgullós i l’objectiu és fer-ho el millor possible. Si pogués estar entre els deu primers seria fantàstic», explica el jove corredor selvatà, que combina l’esport amb l’estudi d’un cicle formatiu d’electricitat. Cullell va començar a anar en bicicleta «des de petit» fins que en categoria cadet va poder iniciar-se en el ciclocròs, disciplina que coneixia perquè el seu germà la practicava. «De tots els esforços que hi he dedicat ara n’arriben els resultats», subratlla el medalla de bronze d’aquest any al campionat d’Espanya i segon a la general de la Copa.

Tot i haver-se iniciat en el ciclocròs tot just fa 3 anys, Cullell ja hi acumula importants triomfs. En el seu debut com a cadet va quedar segon i, l’any següent, es va proclamar campió. La temporada de ciclocròs està a punt d’acabar-se (és una disciplina reservada per als mesos de tardor i hivern) i quan ho faci també es llançarà a participar en les curses de BTT. Jofre, que ara ja competeix en categoria júnior, forma part de l’equip gironí Megamo.

Competir en l’elit internacional i seguir els estudis d’un cicle formatiu equival a tenir poc temps lliure i haver de renunciar molts cops a l’oci i als amics. Jofre Cullell explica que la seva jornada comença a quarts de nou del matí i s’allarga fins al vespre, primer amb les classes i, havent dinat, amb els entrenaments. «T’has de cuidar, no et pots descuidar», subratllava ahir des de Santa Coloma. Demà s’integrarà a la selecció per viatjar a Bèlgica i fer els últims preparatius abans del gran debut mundial.