El jugador argentí del Barcelona Javier Mascherano va acceptar ahir una condemna d'un any de presó per defraudar 1,5 milions d'euros d'Hisenda, encara que els seus advocats han demanat a l'Audiència de Barcelona que se li suspengui la pena de presó o que aquesta sigui substituïda per una multa de 21.600 euros.

En una sentència in voce, la secció vuitena de l'Audiència de Barcelona va condemnar el jugador a un any de presó en un judici que va durar amb prou feines deu minuts i en què Mascherano va acceptar l'any de presó que va pactar amb la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, després de tornar a Hisenda la suma defraudada.

La sentència condemna Mascherano a un any de presó per dos delictes contra la Hisenda pública en els exercicis dels anys 2011 i 2012 i l'imposa una multa de 815.000 euros, a més de la prohibició d'obtenir subvencions públiques i incentius fiscals mentre duri la pena.

La defensa de Mascherano, exercida pels advocats David Aineto i Diego Artacho, va demanar al tribunal que li substitueixi la pena de presó imposada per una altra multa de 21.600 euros i, si no és així, que se li suspengui l'ingrés a la presó, una mesura que els tribunals solen concedir si no hi ha antecedents. La substitució per multa permet agilitar la cancel·lació dels antecedents penals del futbolista, mentre que en cas de suspensió el processat correria el risc d'entrar a la presó si comet un nou delicte durant els pròxims dos anys.

La Fiscalia va defensar la petició de la defensa, però no així l'Advocacia de l'Estat, que acceptaria que se suspengui l'entrada a la presó del futbolista -per estar mancat d'antecedents i ser la pena inferior a dos anys- però s'oposaria que se li commuti per la multa de 21.600 euros que planteja la defensa.

Els advocats de Mascherano, que basen la seva petició de substitució de la pena de presó en un article del Codi Penal antic, al·leguen que el futbolista s'hauria de beneficiar d'aquesta mesura -aplicada en altres casos de fortunes condemnades per frau fiscal-, donada la seva disposició a tornar els diners i a assumir els fets.

De la seva banda, la secció vuitena de l'Audiència -presidida per Jesús María Barrientos, un dels tres candidats que opten a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya- va acordar decidir posteriorment sobre la substitució perquè, va recordar, entre d'altres qüestions manca d'informació sobre la seva capacitat econòmica.

El defensa blaugrana ja va reconèixer el frau fiscal perpetrat en la seva declaració com a imputat davant una jutge de Gavà (Baix Llobregat) el mes d'octubre passat, una vegada havia tornat els 1,5 milions d'euros defraudats i 200.000 més en interessos. El futbolista va tornar els diners que li reclamava Hisenda fins i tot abans que la Fiscalia de Delictes Econòmics interposés una querella contra ell per no haver inclòs en les seves declaracions de l'IRPF dels exercicis 2011 i 2012 els ingressos recaptats amb l'explotació comercial dels seus drets d'imatge.

El ministeri públic sostenia en la seva querella que, amb la finalitat de burlar la seva obligació de tributar, el futbolista no va declarar les rendes obtingudes de la marca Nike a través d'una societat domiciliada als Estats Units i va simular la cessió dels seus drets d'imatge a una societat purament instrumental radicada a la zona franca de Madeira (Portugal).