El FC Barcelona s'ha acostat aquest dimecres a les semifinals de la Copa del Rei amb una victòria per la mínima a San Mamés (1-2) davant un Athletic Club que ha semblat eliminat durant més d'una hora però que ha trobat una escletxa d'esperança amb una reacció final en què Aritz Aduriz ha marcat un gol que ha escurçat l'avantatge que li havien donat en el primer temps el Barça dos gols de Munir El Haddadi i Neymar Júnior.

Munir ha rematat una preciosa jugada iniciada per Arda Turan, que ha fugit de tres defensors perquè Iván Rakitic servís un centre al del planter barcelonista que el ja internacional ha rematat amb la mateixa destresa que el croat ha centrat, salvant la presència de Xabi Etxeita.

Poc després del primer quart d'hora de partit quan el Barcelona ha obert el marcador i no s'ha arribat a la mitja hora quan ha posat el 0-2 Neymar aprofitant una fallada en cadena local al Xabi Etxeita s'ha despistat, Iago Herrerín no ha arribat a la pilota i Aymeric Laporte ha relliscat abans que el brasiler marqués a plaer.

A partir d'aquí impotència local i un empenta final dels lleons en què ha arribat el gol d'Aduriz, el vint-tercer que marca aquesta temporada. Ha estat amb un xut a la vora de l'àrea petita, a passada de Mikel San José i després d'una fallada en la sortida de la pilota de Dani Alves.

A Barcelona, ??molt tranquil durant gairebé tot el partit, li han sobrat els minuts finals, en què si no arriba a ser per un parell de mans de Ter Stegen que han neutralitzat dos remats de Sabin Merino potser no hagués tornat a Barcelona amb un resultat que, però, el deixa gairebé a semifinals.

Després dels primers partits de la trilogia Athletic-Barcelona, ??pensar en una remuntada blanca i vermella, tot i la reacció final bilbaïna, sembla una quimera.

No ha estat el gran partit que regularment ofereixen els Athletic-Barça a San Mamés, ja que ni l'Athletic ha estat l'equip intens, poderós i encertat del passat mes d'agost a la Supercopa, ni el Barcelona ha ofert dubtes malgrat les baixes.

Valverde ha presentat novetats en l'alineació. I no només els esperats retorns d'Aduriz i Susaeta, sinó que també ha optat per Lekue per donar més tint ofensiu al lateral esquerre i per Iturraspe en el doble pivot a la recerca d'una mica més de creativitat.

Luis Enrique, per la seva banda, ha triat a Cremi, Munir i Sergi Roberto pels absents Messi, Luis Suárez i Jordi Alba, una de les opcions que es manejaven.

Ha tingut un quart d'hora més coratjós l'Athletic, que durant minuts ha recuperat molt aviat i ha tancat el Barcelona en la seva àrea. Encara que sense ocasions, ja que Susaeta no ha estat hàbil en l'àrea a centre de Williams.

Però la qualitat del Barcelona transcendeix Messi i Suárez, fins i tot al trident que quedarà per a la història perquè no ha necessitat a cap d'ells per obrir el marcador amb un golàs. Turan ha sortit viu d'un tou tres contra un al que li han sotmès Lekue, Laporte i Susaeta i ha trobat sol a la banda dreta a Rakitic, el centre posterior ha estat tan primorós com l'entrada a per tot de Munir per batre Herrerín.

Era el segon acostament perillós del Barça, que ja ha estat a punt de marcar en un xut des del vèrtex de l'àrea que ha donat a Williams i se li ha enverinat al porter local, que ha aconseguit rebutjar a córner. Després del córner, Alves ha rematat fort i una mica desviat des de la frontal.

No ha trigat el 0-2. Una jugada que ha deixat retratada a la defensa blanca i vermella, que ha fallat en cadena. A Etxeita ha agafat més pensant en marcar la línia del fora de joc que en la pilota un enviament a la vora de l'àrea que baralla Neymar, a qui no arriba Herrerín i en el qual es rellisca Laporte perquè el crac brasiler marqués el segon gol.

Ha acusat molt aquest tant el conjunt local, que ha perdut fe i força a la intensa pressió del primer quart d'hora. El Barcelona s'ha acomodat al marcador i ja ha tractat més de mantenir la possessió de la pilota que de fer sang a un Athletic a costa de trobar alguna cosa més que l'enorme suport rebut de la grada per canviar un destí que, de cara a la segona meitat , semblava irreversible.

Gairebé no havia començat la segona meitat i Munir ha buscat encastellar amb un llançament des de gairebé mig camp que no vha anat a més perquè ha trobat a Herrerín al seu lloc.

Ha contestat ràpid l'Athletic, però Susaeta ha demostrat que la tendinitis que arrossega i no el deixa jugar dos partits en una setmana li ha minvat també l'espurna. Williams ha acabat aquesta jugada amb un fort xut des de la frontal que ha sortit tan desviat com un altre immediatament posterior d'Eraso, aquest en millor posició però sense impactar bé a la pilota.

Després d'aquest coratjosa arrencada de la segona meitat, impotència en l'Athletic i tranquil·litat al Barcelona fins a la reacció local en el tram final que gairebé canvia les coses amb dues rematades de Sabin Merino als quals ha respost bé Ter Stegen i amb el gol de Aduriz que dóna una mínima esperança als bascos d'arribar a unes semifinals que semblen ja blaugranes.

- Fitxa tècnica:

1 - Athletic Club: Iago Herrerín; De Marcos, Etxeita, Laporte, Lekue; Iturraspe, Beñat (Sant Josep, m.68); Williams, Eraso (Sabin Merino, m.61), Susaeta (Muniain, m.56); i Aduriz.

2 - Barcelona: Ter Stegen; Alves, Piqué, Mascherano, Sergi Roberto (Adriano, m.73); Busquets, Iniesta, Rakitic; Cremi (Aleix Vidal, m.66), Munir (Sandro, m.80) i Neymar.

Gols: 0-1, m.18: Munir. 0-2, m.24: Neymar. 1-2, min.89: Aduriz

Àrbitre: González González (Castella i Lleó). Va mostrar targeta groga als locals Laporte (54 '), De Marcos (65), Etxeita (67), Iturraspe (77) i Sant Josep (92) i als visitants Iniesta (38), Mascherano (78) i Alves (89) .

Incidències: Partit d'anada de quarts de final de la Copa del Rei, disputat en un San Mamés prop del ple amb uns 50.000 espectadors. EFE.