El Barça va aplanar el camí cap a les semifinals de la Copa del Rei després d'aconseguir anit una victòria per la mínima a San Mamés (1-2) davant un Athletic que va ser donat per mort durant poc més d'una hora, però que va trobar una escletxa d'esperança amb una reacció final culminada pel gol d'Aritz Aduriz als últims minuts que li va servir a l'equip de Valverde per escurçar l'avantatge que havia aconseguit el conjunt blaugrana amb les dianes de Munir El Haddadi i Neymar.

Amb Leo Messi descartat per lesió i sense el perdó per al sancionat Luis Suárez, el tècnic Luis Enrique va inventar una alineació en la que hi van tenir cabuda jugados com Arda, Munir i Sergi Roberto. La intenció era la de sortir amb vida de San Mamés davant un rival que va començar embalat, segurament amb ganes de venjança pel recent 6-0 encaixat al Camp Nou a la Lliga. L'Athletic va tenir un quart d'hora inicial amb més coratge, tancant el Barça a la seva àrea. Molta pressió, però sense ocasions.

Però la qualitat dels blaugrana transcendeix Messi i Suárez, fins i tot al trident que quedarà per a la història perquè no va necessitar a cap d'ells per obrir el marcador amb un golàs. Turan va sortir viu d'un tou tres contra un al que li van sotmetre Lekue, Laporte i Susaeta i va trobar sol a la banda dreta a Rakitic, el centre posterior va ser tan primorós com l'entrada a per tot de Munir per batre Herrerín (0-1).

Era el segon acostament perillós del Barça, que ja va estar a punt de marcar en un xut des del vèrtex de l'àrea que va donar a Williams i se li va enverinar al porter local, que va aconseguir rebutjar a córner. Després del córner, Alves va rematar fort i una mica desviat des de la frontal.

No va trigar el 0-2. Una jugada que va deixar retratada a la defensa blanca i vermella, que va fallar en cadena. A Etxeita el va agafar més pensant en marcar la línia del fora de joc que en la pilota un enviament a la vora de l'àrea per a Neymar. Gerrerín no hi va arribar, Laporte va relliscar i el brasiler va marcar el segon gol a plaer. Els locals van acusar aquest segon gol i els de Luis Enrique es van acomodar, esperant que passessin els minuts a l'espera de sentenciar amb el tercer.

L'Athletic pressiona

Gairebé no havia començat la segona meitat i Munir va buscar sorprendre Herrerín amb un llançament des de gairebé mig camp que no va acabar en gol perquè va trobar el porter de l'Athletic al seu lloc. Va respondre ràpid el conjunt basc, però Susaeta va demostrar que la tendinitis que arrossega i no el deixa jugar dos partits en una setmana li ha minvat també l'espurna. Williams va acabar aquesta jugada amb un fort xut des de la frontal que va sortir tan desviat com un altre immediatament posterior d'Eraso, aquest en millor posició però sense impactar bé a la pilota.

Després d'aquests primers minuts frenètics, el guió va tornar a assemblar-se al del tram final del primer acte, fins que l'Athletic va decidir intentar-ho per última vegada. Al darrer quart d'hora, es va llançar en tromba a la recerca del gol i a punt va estar d'anivellar la balança. Dues rematades gairebé consecutives de Sabin Merino van trobar l'excel·lent resposta d'un Ter Stegen que, al 89, no va estar del tot encertat en la rematada d'Aritz Aduriz que suposaria l'1-2. Un marcador que li va de meravella al Barça, però que no deixa del tot tancada l'eliminatòria. El desenllaç, d'aquí a una setmana al Camp Nou.