El temps passa volant. Sembla ahir que era estiu i que els equips s'afanyaven a construir les seves plantilles, pensant amb una temporada tranquil·la o, qui sap, amb objectius més ambiciosos. El cas és que els mesos han anat caient i la temporada 2015/16 ha arribat al seu equador. De cop i volta, s'han disputat 21 jornades i la primera volta ja queda enrere. És el moment de fer balanç. De l'anàlisi. De veure on són tots els equips, a què aspiren; on han fallat i què poden millorar. És el moment de veure si els dos representants gironins de la Segona Divisió A han fet o no els deures. No és gaire difícil comprovar que ni a Girona ni tampoc a Llagostera els han anat gaire bé les coses. Als de Machín els ha costat enfilar cap amunt i és ara quan sembla que desperten; als d'Alsina, en canvi, els cal reaccionar com més aviat, millor. Enfonsats en posicions de descens, els blaugrana tenen la permanència a cinc punts. Els mateixos punts que separen als blanc-i-vermells de les últimes quatre posicions. Millorar és l'objectiu de tots dos equips. Un, per sospirar per fites més altes. I l'altre, per escapolir del perill.

"Irregular" és l'adjectiu que més han fet servir els jugadors del Girona per valorar la primera volta d'un equip que no s'ha vist recompensat fins ara. Segurament, per mèrits, els de Machín haurien d'acumular uns quants punts més i estar més amunt a la taula. La realitat diu que, només uns mesos després de fregar l'ascens a Primera, i malgrat construir una plantilla per estar amunt, als gironins els ha costat Déu i ajuda no caure en descens. Tret de la setena plaça de la primera jornada (gràcies al triomf a San Mamés), gairebé sempre s'ha estat per sota de la catorzena plaça. Després de 21 jornades, el Girona és setzè, acumula 25 punts (la meitat dels que teòricament es necessiten per salvar-se) i ha perdut més partits (8) dels que no pas ha guanyat (6). En tota la Lliga passada, l'equip va acumular 8 derrotes, les mateixes que ha patit ara en només mitja temporada. A nivell defensiu els números són boníssims (és el segon equip menys golejat, amb 19 dianes en contra) però en atac, costa un munt veure porteria. Va ser en aquesta darrera jornada quan Mata, Jairo i companyia es van destapar (4-0 al Ponferradina), però fins llavors el bagatge havia estat molt pobre. Ara s'acumulen 22 gols a favor, el sisè pitjor registre de la categoria. "La primera volta ha estat irregular. Sobretot ens ha costat a casa; hi hem jugat bé, però se'ns han escapat molts resultats. Ens hem de fer forts a casa i esperem aconseguir-ho a la segona volta. Venim d'un bon resultat, però no estem del tot tranquils perquè en futbol tot passa molt ràpid", valora el central Florian Lejeune. També hi diu la seva el porter Isaac Becerra. "Tenim la meitat dels punts que necessitem per salvar-nos, que ara mateix és el nostre objectiu principal. No mirem més enllà del proper partit. Al cap de tots està millorar els números que hem fet. Anem pel bon camí. Toca seguir amb aquesta línia i no desviar-se'n per no tenir problemes", analitza.

Fa un any, la història era ben diferent a Montilivi. El Girona 14/15 tancava la primera volta amb 38 punts, 13 més que ara i tot un rècord. Els de Machín eren quarts a la classificació, empatats amb el Valladolid i l'Sporting de Gijón.

Reaccionar és prioritari

Aprovat justet per al Girona i insuficient, però amb revàlida durant aquests mesos, per al Llagostera. Els d'Alsina s'han complicat la vida en una primera volta pèssima a domicili (1 punt de 33 possibles) i prou acceptable a Palamós. El botí a casa, però, no ha estat suficient per plantar-se a l'equador de la Lliga fora del descens. Hi són els blaugrana des de fa unes setmanes i hauran de reaccionar per escapar-se'n. Penúltims a la classificacó amb 17 punts, dos més que el cuer, el Bilbao Athletic. La permanència a 5 punts. 5 victòries a favor, però 14 en contra. És l'equip que més partits ha perdut de tota la categoria, també el que més gols encaixa (31) i el pitjor visitant.

"El balanç és negatiu. A casa hem estat força bé i hauríem de tenir més punts dels que tenim, però a fora és impossible fer-ho pitjor. Per tant, estic segur que millorarem els números en aquesta segona volta", expressa el tècnic llagosterenc Oriol Alsina. Malgrat la complicada situació que viu el seu equip, es mostra prou optimista de cara al segon tram de temporada. "Tot i que ho hem fet força malament, només estem a cinc punts de la permanència. A més, tret de l'Osca, tots els equips que hi ha a la part baixa de la classificació han de venir al nostre estadi", afegeix. De raó no li'n falta: el Llagostera només té 17 punts, però 16 d'ells els ha aconseguit al Palamós-Costa Brava, on ha arreplegat fins a 5 victòries i un empat. Als blaugrana, això sí, els cal gol. N'han fet 19 fins ara i només el Bilbao Athletic (10) i el Mallorca (15) tenen pitjors registres en aquest aspecte. Espera Alsina que els retocs d'aquest mercat d'hivern els puguin donar un cop de mà. "Els jugadors que han vingut han de ser importants per a nosaltres i ens han d'ajudar. Crec que ens hem reforçat bé. Tébar ens pot aportar molt al mig del camp i José Carlos a la banda, mentre que Emilio Sánchez i Chumbi, si les lesions ho permeten, també seran reforços per a nosaltres".

Un any enrere, la situació era força similar, però la reacció va ser espectacular i es va somiar fins i tot amb el play-off. Dotze mesos enrere, el Llagostera tenia 22 punts (5 més que ara) però era dinovè, també en places de descens.