El FC Barcelona no ha tingut compassió d'un Athletic de Bilbao condicionat per l'expulsió de Gorka Iraizoz al minut 3 de partit. Contra deu homes durant gairebé els noranta minuts, els blaugranes han passat per sobre dels bascos en el primer dels tres assalts que es viuran entre el dos equips en poc menys de deu dies. Luis Suárez ha firmat un triplet i Leo Messi ha estat substituït al descans per precaució.

Leo Messi ha estat el primer protagonista de la tarda al Camp Nou. Abans del xiulet inicial, l'astre argentí ha ofert la seva cinquena pilota d'or al públic assistent a l'estadi.

Ja amb la pilota en joc, poc ha tardat en arribar la jugada que ha decidit el xoc. Al minut 3, Luis Suárez li ha robat la cartera a Etxeita i s'ha plantat sol davant de Gorka. Amb un dribling hàbil, l'uruguaià s'ha desfet del porter, que li ha fet un clar penal i l'ha enviat a terra. L'àrbitre del partit, Mateu Lahoz, no ha dubtat i ha assenyalat penal i expulsió del porter.

El "10" blaugrana, amb una bona execució, no ha fallat la pena màxima i ha obert el marcador al minut 7. Amb deu jugadors, el Bilbao ha canviat radicalment la seva estratègia i el partit se'n ha ressentit. Els bascos s'han tancat al darrera per limitar els espais. Aquest endarreriment de línies ha fet que el Barça toques la pilota amb comoditat, a l'espera d'una recuperació o de trobar l'espai per sentenciar el partit.

Després de diverses ocasions errades, al minut 31 de joc, Neymar ha fet el segon aprofitant una bona passada de Suárez. El brasiler ha rebut la pilota i amb un toc subtil ha superat la sortida del porter Herrerin. Amb el resultat de 2-0 s'ha arribat al descans d'un partit totalment marcat per l'expulsió.

La segona meitat ha començat sense Leo Messi a la gespa del Camp Nou. L'argentí ha notat unes molèsties i Luis Enrique ha decidit no forçar-lo, fent entrar al seu lloc a Arda Turan. La baixa de Messi no ha evitat que el Barça fos infal·lible. L'Athletic de Bilbao s'ha vist superat per totes bandes i els gols s'han succeït.

El tercer, al minut 47, l'ha firmat Suárez, al culminar una paret amb Neymar a la frontal. El quart, al 62, que ha arribat després d'una genialitat de Neymar, l'ha firmat Rakitic, que només l'ha tingut que empaitar.

El cinquè, al minut 68, Luis Suàrez, que ha controlat de manera magistral un centre d'Arda i ha definit amb suavitat. El fi de festa l'ha posat el mateix jugador l'uruguaià, al firmar el hattrick al minut 82 amb un remat de cap a centre de Busquets.

L'únic apunt negatiu del bàndol blaugrana ha estat la lesió muscular de Jordi Alba, que s'ha retirat als vestidors al minut 69 amb evidents signes de dolor. Després d'aquesta golejada condicionada per l'expulsió, dimecres es viurà el segon capítol del duel entre bascos i catalans. Aquest cop serà al Nou San Mamés, en partit corresponent als quarts de final de la Copa del Rei.