Prepara curses de muntanya, que tenen vigència durant un mes, de manera gratuïta i per a tothom qui vulgui descobrir racons de l’Empordà. Per participar-hi, només cal descarregar-se sense cap cost l’aplicació per a mòbil Strava, un GPS que marca recorreguts. No hi ha truc, i per gua­nyar el repte mensual o participar-hi, s’opta a premis com àpats, ampolles de vi, productes o la invitació per a prendre part a curses oficials. Carlos Soler, figuerenc de 37 anys, no hi guanya ni cinc, però ha creat una moda més a les curses de muntanya.

Per una part, hi ha el vessant de descobrir paisatges muntanyosos de la comarca i, per l’altra, la competitivitat de quedar al davant de la classificació. Cadascú escull la que més li convé i pot participar-hi tothom, conegui o no Soler i els membres que hi prenen part. I és que els reptes es poden dur a terme, en un mes, quan el corredor més li convingui, el dia i hora que ell ho prefereixi, si un, dos o trenta cops. Només ha de portar el mòbil a la butxaca, activar l’Strava i anar seguint els senyals que el mateix Soler ha marcat amb guix i cintes. Les rutes són entre 1,5 i 6 km.

«Doctor amb corriologia»

D’on va sortir la idea? “Fa tres anys, per Sant Esteve, quan s’havia deixat de fer la cursa popular a Figueres, en vaig preparar una que anomeno pirata, sense inscripció. Es va fer a Vilafant i érem una vintena i, a l’última que vam fer un mes a Vilanant ja vam ser 120”. Durant el 2015 va organitzar onze reptes a Vilafant, Palau-saverdera, Sant Llorenç, Roses, Navata, Boadella, Llançà, Pont de Molins, Cantallops i Espolla. Per al 2016, no ha volgut desvetllar quins seran els reptes, ja que els participants no coneixen la ruta fins al dia 1 de cada mes a les 7 del matí, entrant a la pàgina de Facebook “Els reptes del Dr. Soler”.

Soler és constructor i des dels 13 anys corre per la muntanya. Malgrat que se li col·loqui la distinció en el títol, no és doctor, mai ha rebut el grau acadèmic en una facultat, però va batejar-lo així Philippe Verdoodt, director de l’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de Llançà i corredor de curses. “Em preguntava quin camí havia de seguir per anar d’un corriol a l’altre i, com que me’n conec molts, em va dir, ‘ets doctor amb corriologia!’ I ja se m’ha quedat el nom”, afegeix.

En l’àmbit competitiu, i gràcies als col·laboradors, Soler reparteix premis, per exemple, als més ràpids a completar els reptes i als que més cops el facin en un dia o en un mes. D’entre els capdavanters hi ha corredors com David Garcia, els germans Cruz, Montse Rivera, Alba Segura, el castelloní Savi Canet -participant de la Coastal Challenge o Marathon des Sables-; David Alsina, de Cantallops i vencedor de l’última mitja marató de muntanya de la Mare de Déu del Mont; Andreu Olea, setè a la Transpyr de BTT el 2012; o Carles Barneda, motxiller de pilots de trial com Takahisa Fujinami. “El primer repte el van fer 24 persones i el rècord ha estat 81. La gent és molt competitiva i hi està enganxada”, conclou Soler.

Podeu ampliar la informació esportiva de la comarca a l'edició impresa de l'EMPORDÀ. Podeu descarregar-la des del nostre quiosc a Orbyt.