El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha cridat a declarar el 2 de febrer en qualitat d'investigat (imputat) el jugador del FC Barcelona Neymar per delictes de corrupció entre particulars i estafa en relació amb l'operació del seu fitxatge pel Barça procedent del Santos. També ha citat el dia 1 el president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i el seu antecessor, Sandro Rosell, per prendre'ls declaració pels mateixos delictes en la causa oberta arran de l'admissió de la querella presentada per l'empresa DIS, que tenia part dels drets de Neymar da Silva.

El dia que ha estat citat Neymar, també hauran de prestar declaració com a investigats el seu pare i la seva mare (Neymar da Silva Santos i Nadine Gonçalves da Silva), així com el representant de l'empresa N&N Consultoria Esportiva i Empresarial. Per al dia anterior, el jutge ha emplaçat també els presidents del Santos quan es va produir l'operació: Odilio Rodríguez i Luis Álvaro de Oliveira, i els representants del FC Barcelona i del Santos.

A l'acte de citacions, notificat ahir el jutge cita a més en qualitat de testimoni pel 2 de febrer a l'exvicepresident econòmic del FC Barcelona Javier Faus. El magistrat, que de moment rebutja diverses de les diligències propostes per DIS, entre elles testificals del Reial Madrid, de periodistes o d'un exdirectiu del Santos, entén que les sol·licitades per la Fiscalia, la presa de declaració als investigats, resulten «pertinents, necessàries i proporcionades» per a l'esbrinament dels fets.

De la Mata va admetre a tràmit el juny passat la querella de DIS contra aquestes sis persones, els dos clubs de futbol i l'empresa de Neymar N&N pels delictes de corrupció entre particulars i d'estafa en la seva modalitat de contracte simulat. Segons els querellants, a DIS li corresponia un 40% dels diners que el Barcelona pagués al Santos pels drets federatius del jugador quan el va fitxar. No obstant això, afirmen que el fons d'inversió sol va percebre aquest percentatge dels 17,1 milions que el club va dir haver abonat pel brasiler, quan el fitxatge li va costar, segons es desprèn de les investigacions de l'Audiència Nacional, un total de 83,3 milions.