L'Espanyol i el Barcelona repeteixen aquesta nit per tercera vegada, a partir de les 21.00 hores al rebatejat RCD?Stadium i en la tornada dels vuitens de la Copa del Rei, un derbi que ve marcat per la crispació des del primer duel de Lliga entre tots dos equips i que no va cessar en l'anada del torneig, ara fa una setmana.

Les declaracions de diversos protagonistes, blanc-i-blaus i blaugranes, i la tensió viscuda sobre la gespa i en el túnel de vestidors, auguren un matx amb molta tensió. En les últimes hores, les dues entitats han intentat refredar l'ambient per tornar a la normalitat, sobretot en l'àmbit extraesportiu.

En l'aspecte purament futbolístic, el tercer capítol d'aquesta sèrie de derbis es presenta clarament favorable al Barça. Els de Luis Enrique van signar un 4-1 en el duel d'anada que deixa, sobre el paper, molt poques opcions de remuntar per als de Constantin Galca. El tècnic de l'Espanyol comunicarà la llista de convocats avui. El tècnic romanès, de tota manera, ja va avançar ahir que realitzarà canvis. Galca no va acabar satisfet de l'actitud d'alguns dels seus jugadors en l'últim partit de Lliga contra l'Eibar. A més, el vestidor reconeixia cert desgast físic després de l'acumulació de jornades.

El migcampista senegalès Pape Diop i el migcampista paraguaià Hernán Pérez són baixa segura per sanció. Víctor Sánchez i José Alberto Cañas segueixen lesionats i tampoc jugaran. Podria tornar als plans de Galca el central Álvaro González. D'una altra banda, el romanès no va revelar si apostarà pel porter italià Bardi o pel gironí Pau López.

En tot cas, el tercer episodi de la sèrie consecutiva de derbis promet. Després de l'intercanvi de declaracions un cop acabat el 0-0 de la Lliga, de la trifulga al túnel de vestidors de l'anada copera i de les acusacions de duresa en el partit de la Lliga, Barça i Espanyol tornen a mesurar-se després del 4-1 aconseguit pels blaugranes a l'anada.

Al bàndol visitant, no podrà jugar Luis Suárez, suspès amb dos partits pels incidents que es van produir en el túnel i que va recollir l'àrbitre en l'acta. Luis Enrique segurament reservarà alguns dels seus titulars, un d'ells Gerard Piqué, també al centre de la polèmica. El tècnic blaugrana, escollit millor entrenador mundial de l'any, haurà de buscar solucions, sobretot a la baixa de Suárez, cosa que li obre la porta que Arda Turan pugui actuar com a atacant.

I és que des que es va produir la lesió de Messi, la presència del trident atacant és innegociable i les seves grans actuacions, i també els gols anotats, abonen aquesta tesi. L'alineació presentada davant el Granada el cap de setmana passat ofereix pistes sobre els plans de l'entrenador. Tornarà Ter Stegen a la porta mentre que en l'eix defensiu, Bartra podria acompanyar Mascherano. Alves, suplent contra els andalusos a favor d'Aleix Vidal, tornarà al lateral dret, mentre que Adriano o Mathieu podrien donar descans a Alba.

Al mig del camp, Busquets tornarà a dur la batuta. A?les altres dues posicions opten Rakitic, Sergi Roberto i Iniesta. Davant, Messi i Neymar són segurs i Arda té opcions per acompanyar-los. Luis Enrique, fins i tot, podria pensar en Aleix Vidal per donar més profunditat a la banda dreta. Variar el dibuix, en canvi, sembla una solució força menys probable.