Després de cedir el tron els dos últims anys al portuguès Cristiano Ronaldo, l'argentí del Barça Leo Messi recuperarà demà el ceptre de millor jugador mundial i, gai?rebé segur, recollirà la seva cinquena Pilota d'Or al Palau de Congressos de Zuric (Suïssa), un escenari que ja l'ha vist aixecar aquest guardó durant quatre anys seguits.

Guanyador el 2009, 2010, 2011 i 2012, Messi és l'indiscutible favorit per coronar-se de nou el 2015, que va liderar al Barça en la conquesta de cinc títols: Lliga, Lliga de Campions, Copa del Rei, Supercopa d'Europa i Mundial de Clubs.

Al seu costat, estan nominats el seu company d'equip, el brasiler Neymar i, de nou, el davanter del Reial Madrid Cristiano Ronaldo. Aquests dos futbolistes sembla que hauran de conformar-se amb repartir-se la Pilota de Plata i la Pilota de Bronze en aquesta edició.

Neymar, destinat a ser el successor de Messi al Barça, apareix per primera vegada en la terna d'aspirants com la gran figura emergent del futbol mundial. El brasiler, com Messi, va destacar amb el Barça en la temporada de les cinc copes i mereixia amb escreix estar entre els tres millors jugadors del món.

Cristiano Ronaldo ja té tres trofeus que l'acrediten com el millor de l'any, i fa cinc temporades que no baixa del podi. No obstant això, i malgrat que el 2015 va tornar a mostrar un bon estat de forma, sobretot a nivell golejador, el Madrid no va guanyar cap títol, cosa que pesarà molt a l'hora de fer l'elecció.

Cal recordar que el guanyador de la Pilota d'Or sortirà dels vots dels capitans i seleccionadors dels combinats nacionals de 207 de les 209 associacions que integren la FIFA (Indonèsia i Kuwait estan suspeses), així com representants de la premsa de diferents països.

En aquesta edició, Messi aspira a un nou doblet en estar nominat també al Premi Puskas al Millor Gol de l'any, gràcies al seu prodigiós eslàlom a la final de la Copa del Rei, on va deixar asseguts quatre jugadors de l'Athletic Club abans de batre Gorka Iraizoz.

Al costat del gol de Messi, competeix l'obús des de cinquanta metres del jugador del Roma Alessandro Florenzi en un partit de la Lliga de Campions precisament contra el Barcelona, i una xilena del davanter del Goianesia Wendell Lira durant un partit de la Lliga estatal brasilera. En aquest cas són els aficionats, a través dels seus vots a la pàgina web de la FIFA els qui elegeixen el millor gol de l'any.

La gran temporada del Barcelona ha provocat també que Luis Enrique hagi estat nominat per optar al premi de Millor Entrenador de l'any, en la seva primera temporada a la banqueta blaugrana. Al seu costat, opten al premi Pep Guardiola, guanyador de la Bundesliga amb el Bayern de Munic i l'argentí Jorge Sampaoli, que va portar la selecció xilena a la conquesta de la Copa Amèrica el passat estiu. De fet, Sampaoli serà l'únic dels tres candidats que estarà a Zuric. Luis Enrique ja va avançar que no acudirà a la gala per mo?tius que es desconeixen i Guardiola tampoc ho farà, ja que es troba en la concentració que el seu equip, el Bayern, està realitzant a Doha.

Pel que fa a la Pilota d'Or femenina, les nominades són la nord-americana Carli Lloyd, la millor jugadora del passat Mundial del Canadà, en el qual va portar la seva selecció a guanyar el títol; la japonesa Preceptora Miyama, el cervell del combinat nipó subcampió del món i l'alemanya Celia Sasic, Bota d'Or en el passat Mundial.

En la gala de la Pilota d'Or també es donarà a conèixer l'Onze de l'any, votat pel sindicat de futbolistes FIFPro, en què els blaugranes seran majoria amb quatre representants (Messi, Neymar, Iniesta i Alves), i el Premi Fair Play, amb el qual cada any la FIFA distingeix persones o institucions per la seva esportivitat.