L'organització del Dakar 2016 va anunciar ahir la cancel·lació de la primera etapa de la prova, entre les ciutats argentines Rosario i Vila Carlos Paz, per "raons de seguretat", després de les tempestes sobre el sector de l'especial del dia, segons van informar en un comunicat. Després de retardar primer la sortida de l'etapa en dues ocasions, perquè "algunes zones de l'especial estarien tallades per cursos d'aigua en formació", segons apuntava a través de la seva pàgina web oficial, l'organització va anunciar oficialment la suspensió de l'etapa.

La primera etapa, que incloïa una prova especial de 227 quilòmetres per a motos i quads i 258 per a actuacions i camions, va ser suspesa a les 10.00 hores per un fort temporal de pluja i vent que va afectar la província de Còrdova. Una decisió que van celebrar sobretot els pilots de motos. Els catalans Jordi Viladoms i Joan Barreda coincidien a dir que "els rius baixaven plens i ha estat una bona decisió suspendre l'etapa", tot i que en alguns moments han pensat que els farien sortir. També destacaven que l'etapa d'avui dilluns seria especialment complicada "pel fang que hi ha". D'aquesta manera, en les vuit edicions sud-americanes aquesta és la segona oportunitat que l'organització ha de suspendre una etapa en la prèvia del seu inici.

L'únic antecedent va ser en la sisena etapa de l'edició 2012, quan els vehicles no van poder completar el recorregut, amb encreuament de la serralada dels Andes inclòs, entre Fiambalá i Copiapó per mal temps i un temporal de neu. Aquest convulsionat inici de la 38a edició del Dakar suma aquesta cancel·lació a l'accident d'ahir durant el pròleg ocasionat per la distracció del Mini conduït per la xinesa Guo Meiling, amb el número 360, que va deixar un saldo de deu espectadors ferits (alguns de gravetat).

Amb tot, la competició continuarà aquest dilluns amb la segona etapa entre les localitats de Vila Carlos Paz i Termes de Rio Profundo, amb una extensa especial de 450 quilòmetres per a motos i quads i 510 per als cotxes i camions sobre un recorregut total de 787 quilòmetres per als primers i 847 per als segons.