La Federació Espanyola de Futbol va excloure ahir a la tarda l'Huracán València del Grup III de Segona B, on competia amb l'Olot, per l'impagament de drets arbitrals. La norma determina que el club que per quarta vegada en una mateixa temporada incompleixi l'obligació d'abonar els honoraris arbitrals serà exclòs de la competició. Així i després que els últims pagaments els fessin els mateixos jugadors, en el partit contra el Vila-real B del passat 21 de novembre, els àrbitres ja no van cobrar. D'aquesta manera, el conjunt valencià diu adéu a una competició que veu com una de les quatre places de descens queda ja adjudicada. Així, enguany i tal i com ja va passar el curs 2011-12 amb l'abandonament de l'Sporting Maonès, seran només tres els equips que baixaran directe a Tercera mentre que la plaça de promoció de descens es manté igual (16è lloc). Dos dels homes afectats per l'exclusió de l'Huracán de la competició són els exjugadors del Girona Jandro i Migue que van signar aquest estiu a Torrent seduïts per un projecte esportiu i econòmic que ha fet figa a les primeres de canvi. Com que el club no apel·larà, els jugadors queden lliures.

L'adéu de l'Huracán i a manca de la confirmació oficial per part de la Federació Espanyola, segons l'article 77 del reglament, l'Huracán quedaria últim classificat però se li mantindrien tots els punts sumats fins ara. És a dir els partits que ha disputat es tindrien en compte i no variaria la classificació. Si aquesta fos la solució, la resta de partits que li queden per jugar a l'Huracán se li donarien per perduts per la mitjana de gols encaixats fins ara. Així, l'Olot, com la resta d'equips, sumaria tres punts més. Tot i això, existeix la possibilitat que en no haver completat la primera volta, els partits disputats fins ara no es tinguin en compte i l'Huracán acabi últim amb zero punts. Això faria que els equips que hagin puntuat contra l'Huracán es quedessin sense aquests punts. Aquesta opció té un clar precedent com és el del Polideportivo Almeria del curs 2000-01, retirat a la jornada 18. Llavors no es van tenir en compte els partits del conjunt andalús. «La normativa és clara si no s'ha disputat tota la primera volta. A nosaltres ens beneficiaria però ja veurem com acaba», diu el secretari tècnic de l'Olot David Comamala. Els garrotxins van perdre a Torrent per 2-0.

L'Huracán arrossegava problemes econòmics i canvis en el direcció del club des de l'inici de la temporada i el seu proper partit estava fixat per diumenge a Sabadell. Tanmateix, el delegat Ramon Calero ja va anunciar ahir que la plantilla no es desplaçarà al Vallès per jugar i que el club no apel·larà la decisió. Calero va explicar que no hi ha ningú al club per apel·lar, ja que els antics directius han marxat i als nous no els han presentat. «No sabem qui gestiona aquest club i, a més, com es recorrerà si no s'ha pagat?», va indicat Calero, que considera que entre arbitratges i multes es poden deure al voltant de 7.000 euros. El delegat va assenyalar que ja tenien programat el desplaçament a Sabadell i que aquest exigia uns 2.000 €, ja que en disputar el partit a les dotze del migdia era necessari pernoctar-hi dissabte. «Aquesta és la realitat de Segona B. Han estat a prop de pujar uns quants anys però la categoria no perdona», recorda Comamala.

El jutge de la Federació informa que a l'acta arbitral del partit Huracà-Vila-real B, que es va disputar el 21 de novembre, es deixa constància que el delegat de l'Huracán va comunicar a l'àrbitre que no pagaria el rebut arbitral i que ho faria per transferència dies després. Prèviament, el jutge ja havia sancionat el dia 11 del mateix mes l'Huracán amb una multa per l'impagament d'honoraris arbitrals de les jornades 6 i 8 del campionat. Aquest mateix dia, va requerir el club perquè acredités haver fet efectiu el pagament dels honoraris arbitrals corresponents en aquest cas al partit disputat el 7 de novembre contra el Llevant B.

«Ara es perd la plaça i els jugadors ja han començat a anar-se'n», va indicat Calero, que va recordar que portaven sense cobrar des de l'agost i que la decisió del jutge ha suposat «una empenteta» a la «crònica d'una mort anunciada». Per Calero, la clau de tot el que ha passat ha estat la incompetència dels dirigents. «Qui va crear i qui ha volgut destruir l'Huracán?», es va preguntar.

L'Huracán va ser fundat el 2011 per ocupar la plaça del desaparegut Torrellano a Tercera. Aquell mateix any va comprar una plaça a Segona B, on ha competit durant quatre cursos i mig. En aquests anys, el conjunt valencià ha disputat tres fases d'ascens a Segona A en dues de les quals ha arribat a l'eliminatòria final. Curiosament, l'Huracán posa punt final a la seva curta trajectòria pocs dies després que el Lucena anunciés que abandonava.?El club cordovès també va disputar dues fases d'ascens a Segona A (11-12 i 12-13) però arran del descens del curs passat s'ha vist ofegat pels problemes econòmics.