El CN Banyoles és una de les tres entitats catalanes, al costat de l'INEF de Catalunya i l'Ajuntament de Sant Cugat, que rebran ajuts econòmics de la Comissió Europea per portar a terme sengles projectes en el marc del programa Erasmus+ Sport. Es tracta d'una iniciativa comunitària d'educació, formació, joventut i esport que pretén augmentar les capacitats i l'ocupabilitat dels alumnes, així com modernitzar l'educació, la formació i el treball juvenil. En el cas de Banyoles, el club i els seus socis (Bled Rowing Club, Club Aviron 66 de Perpinyà, la Universitat de Ciències Aplicades d'Amsterdam i l'Institut de Recerca social de Milà) rebran 476.000 euros en tres anys per tirar endavant el projecte Innovative Clubs for Dual Careers, que Europa va puntuar amb un 93 sobre 100 i va escollir per davant de 300 aspirants. L'objectiu és donar eines als joves per tal que puguin compaginar les carreres esportiva i acadèmica sense haver-ne de deixar cap de banda. "Volem formar bons esportistes però també persones i per això exigim un bon rendiment acadèmic", subratlla el president del CN Banyoles, Àngel Dutras.

La tecnificació és una de les prioritats del club des de fa una dècada. Amb noranta anys de vida i plenament integrat a la ciutat i a la comarca, el club tancarà el 2015 amb 152 medalles obtingudes per les diferents seccions de natació, rem, piragüisme, atletisme i triatló. En total, sumen 600 llicències i l'ambició de poder enviar als Jocs Olímpics de Tòquio del 2020 algun esportista banyolí. "També ens agradaria tenir-ne a Rio l'estiu que ve però això serà més complicat", admet Dutras, tot i que una parella de remers que fa anys que viu i s'entrena a l'Estany, Pau Vila i Alex Sigurbjonson, tenen ja plaça assegurada en aquesta modalitat.

Dutras té clar que amb els diners que rebran de la comissió europea podran fer un pas endavant a l'hora de continuar formant. Recorda que "des de quarts de set del matí, durant tot l'any, ja hi ha nanos entrenant a les nostres instal·lacions amb l'esforç que això requereix" i gràcies als programes de tecnificació, en el cas dels estudiants d'ESO i Batxillerat, poden aprofitar les classes d'educació física de l'institut per estudiar o entrenar, en funció de les seves necessitats. El president del CN Banyoles subratlla que "ningú, o gairebé ningú, viurà del rem o de la natació i per això és important que els estudis també aportin bons resultats. Si tenim un campió d'Espanya que repeteix curs, no ens serveix, abans de tot són també les bones notes".

A partir d'ara el club i els seus socis s'asseuran per donar forma al projecte de carreres duals. Àngel Dutras recorda que "la majoria dels actuals directius hem sigut esportistes i hem defensat i suat la samarreta, i això és un valor afegit per a nosaltres. Diversos esportistes formats a la casa han acabat al CAR i avui per avui, a banda de Vela i Sigurbjonson, en piragüisme apunta maneres Albert Martí, i l'entrenadora d'atletisme Esther Guerrero té la mínima a la butxaca per anar als Jocs de Rio un any després de disputar el Mundial.