Joel González va donar a la delegació espanyola l'única medalla d'or en un esport masculí individuals als Jocs Olímpics de Londres 2012. Ara, passats quatre anys on ha estat gairebé més temps lesionat que competint, el taekwondista empordanès ja sap que aquest estiu serà a Rio de Janeiro buscant una nova medalla olímpica. Aquest cop, però, en una categoria diferent. De la de menys de 58 quilos amb què va triomfar a Londres a la de menys de 68 amb què s'ha guanyat la plaça olímpica amb els seus bons resultats en les proves del Gran Prix Mundial aquest 2015. González va assegurar-se el bitllet en la prova de Mèxic, tot i que curiosament no va poder competir-hi per un cop al genoll a darrera hora, però els resultats finals de la cita mexicana no van permetre que cap més competidor pogués sumar ja més punts dels que acumulava el taekwondista format al gimnàs del seu pare a Vilafant. Joel González és l'únic esportista gironí que, de moment, té assegurat el bitllet per anar a Rio de Janeiro, per bé que noms com Jennifer Pareja, Marta Xargay, Josep Antoni Hermida, Carolina Routier, Adel Mechaal, Àngel Mullera, Tommy Robredo, Esther Guerrero, Héctor Ruiz, Marina López i Queralt Casas són alguns dels altres que tenen opcions d'anar al Brasil.

La llista és llarga, però no tothom té Brasil igual de proper. La triatleta Carolina Routier és de les que té més a tocar la classificació olímpica, fita que ja ha aconseguit la seva parella el mallorquí Mario Mola, i és que la banyolina encapçala el rànquing espanyol de triatló i ocupa el lloc 28 en la classificació mundial. Sense lesions o baixades sobtades de rendiment, Routier té gairebé tots els números d'anar a Rio de Janerio aquest estiu. Dues de les grans estrelles de l'esport femení gironí, la waterpolista olotina Jennifer Pareja i la jugadora de bàsquet de Girona Marta Xargay, es jugaran les places aquesta primavera en dos preolímpics on les dues seleccions espanyoles figuren entre les clares candidates a obtenir la plaça. Si Espanya va a Brasil amb waterpolo i bàsquet femení no hi ha dubtes que Pareja i Xargay seran dues peces. En l'equip de bàsquet també hi podria entrar la bescanonina Queralt Casas, una de les últimes descartades en el darrer europeu, i que està fent una temporada notable al Nantes francès.

En BTT, el veterà biker de Puigcerdà Josep Antoni Hermida podria disputar els seus cinquens Jocs Olímpics (plata a Atenes 2004). Espanya té tres llocs assegurats i Hermida ha encarat la seva preparació per anar a Brasil. En atletisme, el lloretenc Àngel Mullera (3.000 metres obstacles) i la banyolina Esther Guerrero (800 metres) tenen la marca mínima; mentre que encara no l'ha fet Adel Mechaal però el palamosí és una de les grans esperances de l'atletisme espanyol. Fa només unes setmanes va pujar al podi a l'Europeu de cros. En vela la regatista de l'Estartit Marina López busca el bitllet olímpic en la classe Nacra17 (fent parella amb el veterà Iker Martínez); mentre que el garrotxí Tommy Robredo aspira a una de les quatre places que té Espanya en tennis per a Rio. En natació d'aigües obertes, el figuerenc Hécto Ruiz se la jugarà en el preolímpic del mes de juny després de fallar en el darrer mundial celebrat a Kazan.