El FC Barcelona ja és a la final del Mundial de Clubs després de vèncer ahir al matí per 3-0 el ?Guangzhou Evergrande xinès amb tres gols de l'uruguaià Luis Suárez, el primer jugador que firma un hat trick en aquesta competició. El River Plate argentí serà el rival dels blaugranes diumenge vinent (11.30) en la lluita per convertir-se en el millor club del món.

El Barça va debutar en el Mundial de Clubs del Japó amb un onze atípic a causa de la ja prevista absència de Neymar i a la baixa d'última hora de Leo Messi per un còlic nefrític. Els seus llocs en el «trident» atacant els van ocupar Munir per la dreta i Sergi Roberto a l'esquerra.

Davant la falta de dues de les seves estrelles més importants, Andrés Iniesta es va erigir com el far del joc blaugrana i Luis Suárez va assumir el paper de definidor. Tots dos van ser els més destacats d'un triomf que concedeix als catalans l'oportunitat de ser el primer equip que guanyi tres Mundials de Clubs en el seu format actual.

Els culers acumulaven fins a un 80 per cent de la possessió en l'arrencada del partit i buscaven l'àrea amb triangulacions, mentre el Guangzhou del tècnic brasiler Luiz Felipe Scolari defensava amb totes les seves línies molt juntes i esperava la seva oportunitat al contraatac.

Però al Barça li costava trobar espais, i en els primers 20 minuts només va poder inquietar amb un xut llunyà d'Iniesta que va sortir molt alt i amb una falta des de la frontal que Rakiticva enviar a la barrera. La primera ocasió clara va ser per Munir després d'una passada espectacular d'Iniesta entre línies, però va arribar molt forçat i va estavellar la pilota al pit del porter xinès. El prometedor extrem va disposar d'una altra bona ocasió a pilota penjada del d'Albacete, encara que el seu cop de cap que buscava el pal dret va sortir desviat.

L'equip de Scolari va inquietar els blaugranes en dos contraatacs dirigits per Paulinho i Zheng, encara que la defensa barcelonista va poder evitar in extremis que Elkeson es plantés sol davant Claudio Bravo. En el minut 33, el defensa xinès Zou Zheng va patir una aparatosa lesió després de fer un mal gest en un salt.

Suárez obre la llauna

Quan s'acostava l'equador de la semifinal, el Barça es va avançar gràcies a un xut des de fora de l'àrea de Rakitic que el porter va desviar malament, i que un Suárez a l'aguait va caçar per avançar el seu equip al marcador. El Guangzhou ha obrir les seves línies i no va trigar a donar la rèplica, amb un cop de cap d'Elkeson que va obligar a Bravo a estirar-se per evitar l'empat.

Després del descasns, els culers van ampliar el seu avantatge gràcies a una altra passada estel·lar d'Iniesta, que Suárez va controlar amb classe i va transformar en gol. Amb el 2-0 els xinesos van abaixar els braços i el Barcelona es va fer encara més amo i senyor del partit. Suárez va fer el seu tercer gol de la nit nipona des dels onze metres, després d'un penal protestat sobre Munir. D'aquesta manera, l'uruguaià es va convertir en el primer jugador que marca tres gols en un partit del Mundial FIFA de Clubs en el seu format actual.

Busquets, Sandro i Munir van gaudir d'ocasions per ampliar la golejada mentre els xinesos van buscar el gol de l'honor sense arribar a crear veritable perill, però el marcador ja no es va moure. El River argentí, que va eliminar dimecres el Sanfrecce Hiroshima japonès, espera ara el FC Barcelona en la final que es disputarà diumenge que ve al mateix escenari, l'Estadi Internacional de Yokohama (11.30). La gran incògnita és ara saber si Luis Enrique podrà disposar de les dues grans estrelles, Neymar i Messi.