A l'estiu, quan parlava la nova temporada, Pau Campos solia explicar que tindria un parell de baixes: Marc Canyigueral que fitxava pel Villa de Aranda d'Asobal i Marc Combis que tenia un projecte de viure una experiència de voluntariat a l'Àfrica. I, mentre Canyigueral ja competeix a la màxima competició de l'handbol estatal, la marxa de l'extrem bordilenc s'ha anat endarrerint, la qual cosa ha permès que Campos hagi pogut comptar amb Combis fins ara en els partits de Divisió d'Honor Plata. Ara, però, Combis només jugarà un partit més amb els blancs-i-verds, el dia 9 de gener a contra l'Amenabar Zarautz, perquè el dia 11 ell i la seva parella, la Mar, marxen a Tanzània per «col·laborar en la posada en marxa d'un projecte educatiu d'una escola a Dar es-Salam, que treballen amb metodologia Montessori i a on m'encarregaré de tirar endavant l'educació física a partir dels tres anys, que allà no es treballa»..

Llicenciat en INEFC i amb el màster de professor de secundària, Marc Combis té 26 anys i veient que, de moment, «sempre he treballat en feines puntuals i que no m'han cridat de llistes d'ensenyament», ha vist el moment de provar «una experiència personal que segurament més endavant seria més complicat que poguéssim fer». La seva parella acaba d'acabar la carrera d'Educació Social i, a través d'una pàgina web d'intercanvis internacionals, van trobar aquest projecte escolar de Dar es-Salam on tindran el dormir i la manutenció a canvi del seu treball. «És un projecte educatiu interessant, en una zona com la capital que és de les pobres de Tanzània, on la directora i els professors que són d'allà volen tirar endavant l'escola seguint el mètode Montessori». Combis que, de cara al curs vinent escolar, espera haver avançat ja més a les llistes d'ensenyament, creu que «anant aquesta escola també ens servirà perquè, a més de col·laborar nosaltres amb ells, també tinguem un aprenentatge en l'àmbit professional».?La idea de la parella gironina és quedar-se a Tanzània fins als mesos d'abril o maig, però la «data de tornada la tenim oberta».

Tanzània està situada a la costa est de l'Àfrica i, tot i tenir zones amb molt potencial turístic per la bellesa de les seves reserves naturals, forma part dels vint països més pobres del món als quals el Banc Mundial els hi va condonar bona part del seu deute ara fa una dècada. L'encara jugador del Bordils i la seva parella viuran a Dar es-Salam, una ciutat de costa amb més de dos milions d'habitants i que, amb un port important, és la més potent econòmicament del país. Des del 1996, Dar es-Salam ha deixat de ser la capital administrativa de Tanzània, ara és Dodoma, però continua sent considera el principal centre comercial, cultural i educatiu del país de la costa est africana.

Veu el Bordils salvant-se bé

La decisió de marxar a Tanzània, que tant Pau Campos com el Bordils coneixien i comprenien des de l'estiu, provocarà que Marc Combis només jugui un partit més amb el Bordils. Es perdrà el viatge d'aquest dissabte a Zamora per motius personals i el seu comiat serà el dia 9 contra l'Amenabar al «Blanc-i-verd», just dos dies abans de marxa cap a l'Àfrica. Això sí, quan torni, Combis està convençut que l'equip es trobarà amb un Bordils que ja s'haurà assegurat la seva continuïtat a Divisió d'Honor Plata. «Segur que sí. La permanència no s'escaparà perquè a la primera part de la temporada hem tingut un calendari molt complicat, sobretot a casa, que és on sempre sumem la majoria de punts, i és que hem rebut als tres primers classificats», detalla Combis que, a més, recorda que «aquesta temporada la classificació està molt igualada i hi ha molts equips implicats en aquesta lluita per la permanència».